Бизнесът пита ЕК за отстъпката за зеления ток

Работодателите притеснени ще получат ли облекчението от 1-ви юли

Четирите национално представени работодателски организации питат ЕК дали ще могат да ползват отстъпката за зеления ток от 1-ви юли. АИКБ, БСК, БТПП и КРИБ са изпратили писмо до Герт-Ян Купман – генерален директор на ГД „Конкуренция“ към Европейската комисия, в което са изразили очакване да бъдат спазени договорените на среща през април т.г. срокове за нотификация на Наредбата за намаляване на тежестта, свързана с разходите за енергия от ВЕИ, съобщиха от организациите. И добавиха, че на 12 април са имали среща с шефа на ГД „Конкуренция“. На нея той е съобщил, че наредбата може да получи одобрението на ЕК до края на юни.

В писмото си работодателските организации са изказали още силното си притеснение от развитието на ситуацията около Brexit, която може да доведе до нови пазарни трудности за енергоемките производства. Това е още една причина за ускоряване на нотификацията на наредбата, посочват те. Наредбата беше изготвена миналото лято по това време под натиска на протести на работодателите срещу вдигането на добавката за скъпия ток.

България е една от малкото държави в ЕС, която все още няма действащ механизъм за компенсиране на енергоемките производства от загубите, които търпят в следствие по-високите цени на енергията от ВЕИ. Почти всички страни-членки на ЕС прилагат тази възможност, за да поддържат конкурентоспособността на определени свои сектори, които са с голям дял в износа. Това поставя българските производители в неконкурентна позиция спрямо субсидираната продукция в другите страни от ЕС, коментираха от бизнес организациите.

КЕВР вече е заложила за ценовото си решение от 1 юли, че фирмите с енерго интензивност от 5 до 10% ще плащат 26,60 лв. на мегаватчас (без ДДС) добавка „задължения към обществото“, вместо 35,83 лв., колкото е добавката за всички граждани и фирми без отстъпка. Предприятията с от 10 до 20% интензивност на електрическа енергия ще плащат добавка от 21,98 лв. на мегаватчас, а тези с над 20% – по 16,21 лв. на мвтч.

 

 

monitor.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *