Бизнесът: Побързайте с електронното правителство

Да продължи търгът за оборудване и софтуер, настоява конфедерацията на работодателите

По-бързо да се осъществи проектът за електронно правителство, поискаха бизнес организациите. Поръчката за избор на доставчик за оборудване и софтуер беше обсъдена вчера на заседание на Съвета за икономически растеж при министъра на икономиката и енергетиката Румен Овчаров. Тръжната процедура е законна и трябва да продължи до избор на изпълнител, обявиха от Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ). Оферти за изграждане на информационната система на електронното правителство са подадени от „Хюлет-Пакард България“ и „Сименс Бизнес Сървисиз“.

Подкрепяме проекта и прозрачността при избора, обявиха след заседанието министър Овчаров и шефът на стопанската камара Божидар Данев. Техните позиции са били изслушани от министъра на държавната администрация Николай Василев. Той се ангажира да отчете всички мнения и да прецени дали се налага провеждане на техническа експертиза, каза Овчаров. Министърът поясни, че Съветът за икономически растеж не може да влияе на решението на Николай Василев и разглежда темата само заради голямото й значение за отношенията между държавата и бизнеса.

Преди седмици Българската асоциация по информационни технологии (БАИТ) скочи срещу търга с аргументите, че в заданието няма точни изисквания към софтуера. От БАИТ настояват търгът да бъде временно прекратен и да се пусне нова обществена поръчка.

Невена Мирчева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *