Бизнесът подкрепи Бюджет 2014, синдикатите – не

По време на Националния съвет за тристранно сътрудничество /НСТС/ стана ясно, че бизнесът у нас има доста критики спрямо проекта за бюджет за 2014, но въпреки това го подкрепи. На обратния полюс застанаха синдикатите.

Трите големи организации на работодатели у нас: Асоциация на индустриалния капитал /АИКБ/, Българска стопанска камара /БСК/ и Българска търговско-промишлена палата /БТПП/ се обединиха около становището, че вдигането на минималната работна заплата ще предизвика бум в сивата икономика или нови съкращения. Според работодателите това рязко противоречи на записаните в Бюджет 2014 цели за създаване на устойчиви работни места.

Синдикатите от своя страна напълно подкрепят увеличаването и на минималната заплата и на максималния осигурителен доход. Според тях дори е нужно по-голямо увеличение.

Работодателите подкрепиха проектобюджетите на държавата и Държавното обществено осигуряване /ДОО/, въпреки критиките към тях. Бизнесът оценява приходната част на бюджета като оптимистична, но въпреки това – изпълнима.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *