Бизнесът подкрепи затягането на фискалния контрол

Бизнесът подкрепя предложените мерки от правителството за затягане на фискалния контрол от следващата година.Това стана ясно от доклад на Асоциацията на индустриалния капитал в България, представен в присъствието на зам.-министъра на финансите Людмила Петкова, лидера на КНСБ, Пламен Димитров и председателят на АИКБ, Васил Велев.

Припомняме, че правителството предвижда въвеждането на фискален контрол върху движението на стоки с висок фискален риск на територията на България, както и обратно начисляване на ДДС при търговия със зърнени и технически култури. Тази мярка се оценява като положителна от 53.4% от анкетираните работодатели.

По думите на Петкова се очаква приходите от въвеждането на по-сериозните ограничения да възлязатна 550 – 600 млн. лева.

В момента НАП и митниците следят за движението на горивата по веригата „производител(вносител) – дистрибутор – бензиностанция“, като се знае къде отива всеки литър гориво. Подобна ще бъде и системата за следене на доставките на акцизните стоки алкохол и цигари.

Според Васил Велев тези мерки ще доведат до „изсветляване“ на икономиката, за което АИКБ отдавна се бори. За съжаление обаче, в народопсихологията на българина вирее схващането, че сивата икономика, осигуряването върху непълния размер на заплатата и други такива похвати, нямат „чак толкова“ негативно влияние върху цялостната стопанска среда, подчерта той.

Президентът на КНСБ, Пламен Димитровзаяви, че всички ученици в 12 клас трябва да учат поне по 9 часа годишно за техните трудови и осигурителни права. В момента такива обучения се провеждат в отделни училища, но е необходимо този процес да обхване повече школа.

По време на събитието беше представен и актуализиран доклад за нивото на сивата икономика у нас през 2012 година.

Припомняме, че през лятото на тази година бяха представени официалните данни, според които индексът за нивото на светлата икономика е 67.32. Актуалните данни сочат повишаване на индекса с 0.09 пункта.

Заключение на доклада е, че неформалният сектор се свива от традиционните си територии (работа без трудов договор, източване на ДДС и др.), но все още намира солиден израз в „сиви практики“, като работа с фиктивни договори, осигуряване на нереално ниски суми и недеклариране на доходи.

По време на пресконференцията стана ясно, че бизнесътиска ново ограничаване на разплащанията в брой.След като преди няколко години то бе фиксирано на 15 хил. лв., сега председателят на АИКБ, Васил Велев смята, че границата трябва да падне на суми от 10 хил. лева.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *