Бизнесът поиска външен мениджмънт за фирмите в енергетиката

Енергийните фирми да се управляват от външни мениджъри, избрани с международен конкурс. Това са обсъдили на среща миналата седмица вицепремиерът Томислав Дончев, финансовият министър Владислав Горанов и колежката му от енергетиката Теменужка Петкова с шефовете на четирите национално представени работодателски организации – БСК, АИКБ, БТПП и КРИБ. Бизнесът е предложил още да участва със свой представител в работата на енергийния регулатор. Това ще бъде обсъдено допълнително на среща с ръководството на комисията в близките дни, гласят част от мерките на бизнеса, записани в т.нар. Пътна карта за неотложни реформи в енергетиката.

Работодателите предлагат освен това държавата да предложи изкупуване на акциите на „Контур глобал Марица-изток 3“ и „AES Марица-изток 1“ и да ги продаде на нов инвеститор. В „Марица-изток 3“ държавата участва с 27%, докато „Марица-изток 1“ е изцяло частна. „Идеята е държавата да съдейства за привличането на инвеститор за директна сделка“, каза за в. „Сега“ председателят на АИКБ Васил Велев. По думите му целта е да се прекрати задължителното изкупуване на тока от централите от НЕК. Нужни са и инвеститори, които да трансформират пасивите на НЕК от АЕЦ „Белене“ в активи, заявяват работодателите. Велев обясни, че вече имало интерес към „Марица-изток 3“, но не назова коя е компанията. Изпълнителният председател на БСК Божидар Данев се съгласи с казаното от Велев.

Потенциалният инвеститор ще получи правото да изгради нов далекопровод или ще му се осигури достъп за директен износ на ток. Енергийният министър Теменужка Петкова обаче отхвърли подобен сценарий. „Не се разглежда възможността за изкупуване от страна на НЕК на акции в американските централи. Те са стратегически инвеститор в сектора“, заяви тя пред „Фокус“. Предложението за т.нар. американски тецове бе анонсирано още миналата седмица от председателя на КРИБ Кирил Домусчиев, според когото трябва да бъдат предприети и мерки държавата да изкупи обратно двете централи. Тогава БСК, АИКБ, БТПП и КРИБ внесоха сигнали до главния прокурор, свързани с нарушения при сключването на договорите с „Марица-изток“ 1 и 3, с изкупуването на зеления ток и с работата на енергийния регулатор.

Обсъдено е било и предложението на работодателите за анализиране на опцията „фалит на НЕК“, но според Петкова това е неприемливо. „НЕК е буфер в системата. Фалит на НЕК би означавало да се смени името на компанията, която ще наследи всички тези пасиви“, коментира тя. Дискусионен обаче остава въпросът за въвеждане на добавка „задължение към обществото“ и върху износа на ток за т.нар. трети страни, които не са членки на ЕС.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *