Бизнесът поиска „законодателен борд“

В България най-важните за фирмите закони се преправят по 3-8 пъти за една година. Непрекъснатите „ремонти“ на правилата са огромен проблем за бизнеса, показва проучване на Българската стопанска камара (БСК) за основните дефекти на икономическата среда у нас. Кодексът за социално осигуряване се променя най-често – около 8 пъти годишно. Само от януари до октомври т.г. Законът за здравното осигуряване е претърпял 6 поправки, посочват от камарата. Затова БСК предлага да се въведе нещо като „законодателен борд“ – да се забрани на парламента да поправя законите повече от веднъж годишно. Специално за данъчните закони камарата настоява промени да не се правят в започналата финансова година, а само преди това.

Участниците в анкетата на БСК са откроили като големи пречки непосилните срокове за изпълнение на данъчни и други задължения, растящата бюрокрация – въвеждането на нови декларации, справки, удостоверения, както и непосилните срокове. Проучването показва, че плащането на данъци се превръща в огромна тежест не толкова заради ставките, колкото заради процедурите за деклариране и плащане.

Компаниите у нас масово се оплакват, че по време на проверки и ревизии инспекторите ги карат многократно да копират, комплектоват и представят документи и справки за платени данъчни и осигурителни вноски. Освен това бизнесът негодува, че често по сходни казуси НАП дава различни и противоречиви становища и тълкувания.

Много фирми, които работят в населени места без офиси на НАП, се жалват, че им е трудно да се снабдят с удостоверение за наличие или липса на задължения. Затова от БСК предлагат НАП да започне да издава такива документи по електронен път.

Бизнесът предлага още да се създаде възможност за интегриране на информация и плащане на задължения към бюджета по електронен път, чрез каналите за електронно банкиране. Засега услугата е достъпна единствено чрез ePay.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *