Бизнесът предлага по-висок ДДС

Данъкът върху добавената стойност (ДДС) да бъде увеличен над сегашните 20 %. Първоначалното му нарастване да е в рамките на 1 % и след като бъде отчетен ефектът от тази мярка, да се мисли за още един скок на ставката. Това поискаха най-големите работодателски организации у нас като част от мерките за борба срещу икономическата криза, съобщава Монитор.ДДС е косвен данък и се плаща от крайните потребители, тъй като е начислен в цената на всяка една стока и услуга.Освен за скок на ДДС някои от работодателите допускат в борбата срещу кризата да бъде включен и другият вид косвен данък у нас – акцизите, като идеята е някои от тях също да нараснат.
За да не се промени общата данъчна тежест, бизнес организациите предлагат още тези мерки да бъдат комбинирани с въвеждането на нулев данък печалба за всички фирми, както и с намаляването на осигуровките с 5 на сто.
Една от работодателските организации, които предлагат по-високия ДДС като антикризисна мярка, е Българската стопанска камара (БСК).

Заизданието председателят й Божидар Данев коментира, че в момента българската икономиката е в много тежка кризисна ситуация, която се обуславя от сериозния дефицит по текущата сметка, както и от дефицита по капиталовата сметка.

„На фона на валутния борд в България, заобикалящите я страни като Чехия, Турция, Румъния, Полша, Русия и Украйна вече девалвираха валутата си с 25-45 на сто“, посочи още Данев. В резултат на това според него страната ни губи конкурентоспособност и привлекателност за чуждите инвеститори.

„Затова единственият шанс на България да устои на натиска на кризата е да ограничи вноса, като една от мерките за това е скокът на ДДС“, мотивира се шефът на БСК.

Данев е категоричен, че трябва да се действа бързо в тази посока, защото предвид финансовите събития в Европа след 6 месеца у нас нещата ще станат особено неприятни. Той не вижда като възможна мярка увеличаването на акцизите, тъй като това по правило води до скок в контрабандата с акцизни стоки.

Според председателя на Асоциацията на индустриалния капитал Васил Велев те също подкрепят увеличението на ДДС, но това за тях е по-драстичната мярка. По-приемлив по думите на Велев е скокът на акцизите, което отново да доведе до търсения ефект – намаляване на вноса.
Най-добре обаче за работодателите било да се намалят част от публичните разходи, като част от освободения ресурс се насочи към намаляване на осигуровките с 5 %. Единият от ефект от такава мярка щял да е изсветляване на част от сивия бизнес, а другият – освобождаването на 300 млн. лв. за инвестиции на бизнеса.

Според Васил Велев въпросната сума можело да дойде от намаление на предвидените от кабинета 5,6 млрд. лв. за инвестиции в публичния сектор.
Освен за намаляване на осигуровките работодателските организации са единни и в исканията си за въвеждане на нулев данък печалба на фирмите. Според Божидар Данев това няма да ощети хазната, тъй като при тази криза едва ли ще има фирми, които ще завършат годината на плюс. Очаква се предлаганите от бизнеса мерки да бъдат обсъдени в скоро време с представители на управляващите.

actualno.com
финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *