Бизнесът продължава да наема служители, въпреки западащата икономика

Компаниите продължават да наемат хора все по-агресивно, което е знак за позитивно развитие на пазара на труда. То обаче идва на фона на финансовата криза, обхванала глобалната икономика, и рекордните цени на енергията, храните и горивата. Това са изводи от проучване, извършено от компанията за подбор на персонал Antal сред 1,5 хил. големи компании в Източна и Западна Европа, Индия, Китай и Африка.
Данните са много позитивни за трудовия пазар в Източна Европа. В Полша 93% от компаниите активно наемат служители на ръководни постове. Същото се отнася и за 89% от българските компании. В Унгария този процент е 74. Подобна е картината и в Африка – в Египет 86% от компаниите наемат активно служители.
Проучването показва, че ръководствата на 57% от компаниите в Германия са наемали хора на ръководни длъжности през последния месец. 64% от компаниите планират да направят това през следващото тримесечие. В Италия 70% от компаниите са наели мениджъри сега и очакват тази тенденция да продължи и през следващите три месеца. В Испания данните са малко по-разочароващи, но това е обяснимо предвид тежката ситуация в икономиката. Все пак 63% от испанските компании са наели служители на ръководни постове през последните седмици, а 50% планират да го направят през следващото тримесечие.
econ.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *