Бизнесът проявява все по-голям интерес към еврофондовете

Половината от малките и средните фирми у нас в момента не използват кредити, сочат резултатите от анкета на „Моите пари“, оповестени вчера. Тези фирми разчитат на собствени средства или на печалба, за да се развиват, каза управителят на финансовия портал Деян Василев. Част от тях – 23%, никога не са кандидатствали за заем.

Според Василев причините за въздържането от заеми са две – или фирмата се развива добре, или собствениците се страхуват, че в даден момент може да не успеят да погасяват задълженията си. „Част от тях вероятно попадат в сивия сектор и не могат да получат финансиране“, каза още Василев. Други 15% от фирмите, които нямат кредит, са кандидатствали за финансиране, но впоследствие са се отказали, тъй като банките изискват прекалено голямо обезпечение. Освен това те трудно отпускат кредит на стартираща фирма, а според бизнеса лихвите и таксите са твърде високи.

Положителна тенденция, която се откроява в последната година, е засиленият интерес към еврофинансирането. През миналата година около 20% от фирмите са се интересували от еврофондове, докато през тази година 38% са отговорили, че са се възползвали от възможностите за еврофинансиране. „38% не е никак лоша цифра, като се има предвид ниското усвояване на евросредствата в България“, коментира Деян Василев.

Малко по-различна тенденция дават последните данни на БНБ за фирмените кредити. Според централната банка при тях се наблюдава леко раздвижване. Към края на април фирмите са имали заеми за общо 35.8 млрд. лв. В сравнение с месец по-рано изтеглените кредити са с 330 млн. лв. повече. На годишна база ръстът им е 2.3% – през април 2013 г. фирмените заеми са били 35 млрд. лв. Депозитите на фирмите намаляват за месец с 479 млн. лв. до 14.9 млрд. лв. в края на април, показват още данните на БНБ. Това може да се тълкува като знак, че бизнесът има нужда от краткосрочно финансиране и че компаниите са започнали да инвестират в машини, сгради и др.

СПЕСТЯВАНИЯ

Спестяванията на домакинствата продължават да растат за пореден месец, сочат данните на БНБ. Те достигнаха 38.9 млрд. лв. към края на април, като за месец са нараснали с 371 млн. лв. На годишна база, в сравнение с миналия април, увеличението на спестяванията е с над 3.6 млрд. лв., или с над 10%. Тук обаче освен депозитите на гражданите влизат и сметките на еднолични търговци, партии, синдикати, фондации и спортни клубове. Според данните на БНБ за броя на сметките депозитите, които българите държат в банки, намаляват, но сумите в тях се увеличават. Най-много са намалели влоговете до 1000 лв. Заемите на домакинствата през април нарастват леко спрямо предходния март – с 16 млн. лв. За година ръстът на заемите, изтеглени от граждани, също е символичен – едва 39 млн. лв.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *