Бизнесът разкрил 40 000 нови работни места от началото на годината

40 хил. нови работни места в частния сектор са разкрити от началото на тази година, показват данните на социалното министерство. За периода новите места в бюрата по труда са близо 60 хил., а над 66 хил. безработни са започнали работа.

В сравнение с първите четири месеца на миналата година безработните, намерили препитание, са с над 7200 повече. В тези данни социалното министерство вижда продължаваща тенденция на стабилизиране на първичния пазар на труда.

Новите позиции са свързани обаче със сезонната заетост, която традиционно смъква официалната безработица. През април например по данни на агенцията по заетостта в бюрата по труда са заявени над 3400 свободни работни места в хотели и ресторанти, над 4400 – в преработвателната промишленост, в строителството – 1200, а в селското стопанство – 1640 позиции.

Минимално намаление на годишна база на нивото на безработицата в страната отчитат бюрата по труда. Към 20 май безработицата е 11.6%., а без препитание са 380 676 българи, пише „Сега“. Въпреки намалението на общата безработица обаче делът на хората над 50 г. без работа се увеличава, а нивото й в 19 области все още е твърде високо над средното.

По Националния план за действие по заетостта работят 28 142 души от началото на годината. В преходна заетост през април са работили около 15 хил. безработни.

Правителството одобри в края на април допълнителни разходи от 7.2 млн. лв. по Национална програма „От социални помощи към осигуряване на заетост“. Тези пари ще се използват за разкриване на 10 000 нови работни места при 4-часова заетост за 3 месеца. От тях ще се възползват безработни от групите в неравностойно положение на пазара на труда, вкл. лица на социално подпомагане, продължително безработни и др.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *