Бизнесът се спасява с лични кредити

Собствениците на малък и среден бизнес, които имат трудности, предпочитат да изтеглят ипотечен кредит за лично ползване пред фирмен заем, показва проучване на Кредит Център, цитирано от DeltaNews.
Причината е, че банките дават по-дълъг срок за връщане и по-приемлива месечна вноска при кредит за лични нужди. Така разсрочвайки дълга си за 10 или 15 г., вместо характерните за бизнес кредитите 7 г., те имат възможност да стабилизират бизнеса си в сегашната икономическа обстановка.
От друга страна раздвижването на имотния пазар през последните два месеца накара много от хората отново да потърсят ипотечни кредити. Само през май запитванията за този вид заеми са нараснали с 20%, което автоматично води и до ръст на реалните сделки, сочат данни на Кредит Център.
По-ниските цени на някои имоти накара купувачите да инвестират, както в по-големи, така и в по-луксозни жилища. Това доведе до повишение на средния размер на отпуснатите ипотечни кредити и той достигна 39 200 евро за страната, което е с 4000 евро повече от теглените през април суми. Най-често хората предпочитат да взимат ипотечни заеми за период от 16 до 20 г., а еврото остава предпочитаната валута, като 79% от заемите са в нея. Изгодните предложения за покупка на имоти, провокираха интерес в почти всички възрастови групи. Извън пазара обаче все още са най-младите, тъй като не разполагат със спестени средства, отчита кредитния консултант.
Изтеглени ипотечни заеми през май
Град Среден размер в евро
София – 48 219
Варна – 36 200
Бургас – 35 150
Пловдив – 29 380.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *