„Бизнесът следва да създава нещо ценно за своя клиент и да таксува за частица от това.“

Рокас Тамаосюнас:Startup Highway е акселератор, който предлага работа с ментори, подобен е на модела на TechStars. Стартирали сме програмата в Прибалтийските републики, Вилнюс, като предлагаме много контакти и работа с ментори оти разбира се – финансиране. Получаваме до 7.5% от компанията срещу инвестирани до 14 000 евро и още 30 000 евро като заем от регионалния фонд за рисков капитал.

_Акселераторите са особено популярни днес – бихте ли ни разказали малко повече за това как стартираStartup Highway?

Рокас Тамаосюнас:Преди няколко години стартирахме инициатива, чиято цел беше да помогне на хората да достигнат до чуждестранни акселератори. 2010-та определено беше една добра година, нашите отбори се включиха в множество стартъп проекти и дойде един момент, в който си казахме „чакай малко, ако всички смятат, че имаме страхотни екипи, защо ние не им помагаме да се развият?“

_Много хора считат, че акселераторите в световен мащаб са „балон“, какво е Вашето мнение?

Рокас Тамаосюнас:При повечето акселератори, включително и при нас, се приемат едва 2% от кандидатите, така че може би има „място” за 50 пъти повече стартъп проекти или дори повече.

_ Мислите ли, че може да има и Европейска Силициева долина? И ако „Да”, къде в Европа?

Рокас Тамаосюнас:Не смятам, че Силициевата долина може да бъде копирана. Предвид мултинационалната природа на Европейския съюз, бих могъл да кажа, че нашата долина е по-скоро виртуална, разпределена из центровете на столиците в Европа и много хора трудно биха могли да го отрекат.

_Какъв съвет ще дадете на стартиращите предприемачи преди да кандидатстват пред акселераторите?

Рокас Тамаосюнас:Акселераторите са най-добрите в това, по самото им име можем да съдим, да „задвижват” процеса. Така че ако вече имате екип и продукт, задължително кандидатствайте.

_ Знаем, че моделът “ще продаваме реклами” не е ефективен за монетизацията на един бизнес. Тогава какво работи?

Рокас Тамаосюнас:Бизнесът би следвало да създава стойност за своите потребители и да печели, продавайки им порции от нея.Ако няма директен начин да печелите от бизнеса си, вероятно продуктът няма цена. За стартиращи B2C бизнес проекти, процесът на печалба е съвсем различен. Ако при над 1 милион клиента, дневните печалби все още са под 1000 долара на ден, вероятно по удачно е предприемачът да помисли за възможностите да продаде базата си с данни вместо да печели от нея.

_ Как можем да сме сигурни кои са нашите клиенти и какво би проработило? Какво бихте посъветвали стартиращите предприемачи – има ли правилен и грешен път?

Рокас Тамаосюнас:Най-добрият начин е да се стартират много неща едновременно.

Много от услугите (включително и на Google) имат безплатни версии или ваучери, които да помогнат на предприемачите да установят кой е най-печелившия канал за придобиване на трафик и въпреки това „платеният трафик“ би следвало да бъде ограничен във възможно по-ранен етап от развитието на проекта.

_Името на нашата медия е NewTrend.bg, определено би следвало да ви попитам какви смятате, че са новите тенденции в технологичната индустрия?

Рокас Тамаосюнас:От мястото, на което съм, виждам много неща: все по-малко хора в днешно време се посвещават на истинското предприемачество вместо да инвестират в хардуер и интернет инструменти, а тези които изберат пътя на уеб предпочитат да се фокусират върху оптимизацията набизнес процесите и маркетинга на малките и средни предприятия. Не забравяйте обаче че в световен мащаб игрите и енергийната ефективност са двете ниши в ръст.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *