Бизнесът със сериозен интерес към програмата за младежка заетост

Бизнесът е заявил сериозен интерес към програмата за младежка заетост, по която Агенцията по заетостта вече приключинабирането на заявления. Програмата е добре приета от фирмите, тъй като пести средства за възнаграждения и осигуровки. Работодателите дори изтъкват ограничения брой на субсидираните места.

„Има интерес към програмата от страна на бизнеса“, каза за Investor.bg Димитър Бранков, заместник-председател на Българската стопанска камара. Той посочи, че дори стои въпросът с ограничения брой места,които субсидират тези мерки.

Бранков напомни, че това е инициатива за целия Европейски съюз, която за България осигурява100 милиона евров следващите две години именно за наемане на младежи и намаляване на безработицата сред тях.

Програмата по европейската Гаранция за младежта „Младежка заетост“ бе активирана като мярка за ограничаване на младежката безработица. Това е първата стартирала схема от настоящия програмен период, по която работодатели наемат младежи на възраст до 29 години. Позволява наемането наосем хиляди младежи,като европейските средства покриват тяхното обучение и средствата за работна заплата.

Миналата седмица кабинетът одобри допълнителни 5 млн. лв. от националния бюджет, за да стартира младежката програма. През 2015 г. парите ще бъдат възстановени от ЕК. По данни на социалното министерство бизнесът вече е подал заявки, че търси да наеме 22 хиляди младежи.

С края на летния туристическия сезон хиляди сезонни работници остават без работа. По данни на социалния министър Йордан Христосковосвободените сезонни работници ще са около 17 хиляди, което означава наплив от безработни към бюрата по труда в цялата страна.

Социалният министър обаче изрази опасения, че без актуализация на бюджета за годината плащанията по младежката и по други социални програминяма да могат да продължат. Проблемът е в това, че плащанията до средата на следващата година трябва да са за сметка на бюджета, а след това ще бъдат възстановени от европейските средства. В момента обаче бюджетът на социалното министерство има дефицит от около 50 милиона лева, каза той.

Стартирането на проекта за младежка заетост беше определено катоприоритет от служебния социален министърЙордан Христосков.

По данни на Агенцията по заетостта над13 хиляди са обявените свободни работни места, които предлагат бюрата по труда в страната. В същото време без препитание са над 342 хиляди души.

От началото на годината досега младежката безработица е намаляла – над 14 хиляди младежи до 29-годишна възраст са намерили работа чрез програми на агенцията. Младите безработни в момента до 29 години са 57 хил. души, или 16,8% от всички безработни.

В бюрата по труда в цялата страна има актуална информация за това кои са работодателите, одобрени да наемат безработни по европейски програми, напомнят от агенцията.

Заложеният бюджет на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ е в размер на 2,136 млрд. лв., включително националното съфинансиране. В тази сума влизат 108 млн. лв. от бюджета на Европейския съюз по Инициативата за младежка заетост. Към тях ще бъдат добавени близо 150 млн. лв. от Европейския социален фонд, като общият размер на целевите средства за подкрепа на младите хора е близо 258 млн. лв.

Нейният окончателен вариантбеше одобрен от служебния кабинети предстои да бъде изпратен в Брюксел.

Това е най-напредналата оперативна програма за договаряне през настоящия програмен период 2014-2020 г. Очаква се тя да бъде окончателно одобрена от Европейската комисия през ноември.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *