Бизнес доверието в еврозоната – на нов исторически минимум

Доверието на бизнеса и потребителите в еврозоната е продължило да се понижава през януари, спадайки до нов исторически минимум и потвърждавайки мащаба на рецесия на Стария континент. Това сочат публикуваните днес данни на Европейската комисия.

Въпреки това темпът на спад на този показател се е забавил спрямо края на миналата година, което навежда на мисълта, че пикът на икономическия спад отминава.

Индексът на икономическото доверие се е понижил с 1.5 пункта в страните от еврозоната до 68.9 пункта, докато икономистите, анкетирани от Дау Джоунс нюзуайърс, очакваха още по-ниска стойност – 64.9 пункта и понижение с 3.3 пункта до 64.9 пункта за 27-те страни от ЕС.

Така или иначе това е най-ниското равнище на индекса, откакто той бе въведен през 1985 година. Тогава еврозоната не съществуваше, но данните за предходните години бяха преизчислени.

Пониженото доверие на ръководителите на компании и на потребителите е особено изразено в Германия, която е първата икономика в еврозоната /-3.1 пункта/, малко по-слабо в Италия /-1 пункта/ и във Франция /-0.9 пункта/, а в Испания отчита дори повишение /+2.5 пункта/.

Извън еврозоната положението се е влошило особено силно в Полша /-8.6 пункта/ и във Великобритания /-7.4 пункта/.
Източник БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *