Бизнес климатът в България се влошава през юни

Бизнес климатът в България се влошава, отчете националната статистика. Изчисляваният индекс, проследяващ състоянието на месечна база показва спад на нивото с 1.2 пункта през месец яни спрямо май 2010 година. Основните сектори, които натежават върху представянето на индекса са промишлеността, строителството и услугите.
Конкретно при промишлеността се отчита понижение с 2.4 пункта под равнището за месец май. Причина за това са влошените оценки и очаквания на промишлените мениджъри за бизнес състоянието на предприятията. По тяхно мнение настоящата производствена активност е леко намалена в сравнение с предходния месец, като същевременно има свиване на очакванията за развитието на дейността през следващите три месеца (намаление на балансовия показател с 4.2 пункта). По отношение на осигуреността с поръчки се отчита леко подобрение.
Несигурната икономическа среда продължава да бъде основен фактор, затрудняващ дейността в отрасъла, и макар отрицателното й влияние през последните три месеца да намалява, то остава трайно високо от март 2009 г. насам, като средно за периода над 56% от предприятията посочват това затруднение. Следващите по сила на въздействие негативни фактори и през юни са недостатъчното търсене от страната и от чужбина и финансовите проблеми.
Относно продажните цени очакванията на промишлените предприемачи са в посока на запазване на тяхното равнище през следващите три месеца.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *