Бизнес климатът е с признаци на подобрение

След сериозния спад на общия показател на бизнес климата от октомври 2008 г. и достигането на най-ниското равнище (9.7%) през февруари т.г., през последните три месеца, включително май, показателят като че ли се отдръпва от най-ниската си точка, колебаейки се около 12.5 – 12.6%, съобщават от НСИ.

През май 2009 г. съставният показател “бизнес климат в промишлеността” се променя незначително спрямо предходния месец – с плюс 0.4 пункта. По мнение на мениджърите настоящото бизнес състояние на предприятията от отрасъла се е подобрило, същевременно обаче очакванията за следващите шест месеца са по-неблагоприятни спрямо април. Продължава свиването на производствената активност и на поръчките за местния пазар и за износ, като очакванията за дейността през следващите три месеца са колебаещи се – по-добри или по-лоши, но не така песимистични, както през декември 2008 г., когато балансът на мненията отбелязва най-ниската си стойност.

Несигурната икономическа среда и недостатъчното търсене продължават да са основни фактори, ограничаващи дейността в отрасъла.

Относно продажните цени в промишлеността няма инфлационни очаквания за следващите три месеца.

През последния месец стопанската конюнктура в строителството остава непроменена. Въпреки че съставният показател “бизнес климат” в строителството се покачва с 2.4 пункта спрямо април, достигайки 11.2% поради леко повишения оптимизъм в очакванията на мениджърите за бизнес състоянието на предприятията през следващите шест месеца, равнището му е на средната стойност за последните пет месеца.

Настоящата строителна активност се оценява като намалена, а осигуреността на производството с поръчки – като недостатъчна. В една четвърт от отрасъла се очаква намаление на работната ръка, докато само 5.4% от предприемачите възнамеряват да увеличат персонала. Същевременно последната анкета отчита намаление на броя на клиентите със закъснения в плащанията и по-благоприятни очаквания за следващите три месеца относно строителната активност.

С най-голяма тежест сред причините, затрудняващи дейността в отрасъла, продължават да бъдат несигурната икономическа среда и недостатъчната финансова обезпеченост.

По отношение на продажните цени в строителството продължава да има очаквания за тяхното намаление през следващите три месеца.

Бизнес анкетите на НСИ отчитат колебания в поведението на съставния показател “бизнес климат” и в търговията на дребно. През май той отново пада (с 5.2 пункта) след двумесечно задържане около 19,5%. Понижението се дължи на по-умерените оценки на мениджърите за настоящото бизнес състояние на предприятията и на намаления оптимизъм в очакванията за следващите шест месеца. По тяхно мнение обемът на продажбите през последните три месеца се свива, като и прогнозите им за следващите три месеца са той да продължава да пада. По-неблагоприятни в сравнение с април са и очакванията за поръчките към доставчиците.

През май се засилва негативното въздействие на факторите “несигурна икономическа среда” и “финансови проблеми”, като същевременно недостатъчното

търсене и конкуренцията в бранша продължават да са сериозни проблеми в дейността на предприятията.

По отношение на цените в търговията на дребно очакванията са за запазване на тяхното равнище през следващите три месеца.

През май в сектора на услугите се регистрира слабо понижение на стойността на съставния показател на бизнес климата (с 0.6 пункта), което се дължи на по-умерените в сравнение с април очаквания за бизнес състоянието на предприятията през следващите шест месеца. За последните три месеца се отчита намаление на търсенето на услуги в сектора, но прогнозите за следващите три са то да се повиши.

Според мненията на предприемачите в отрасъла има съкращаване на заетите през последните три месеца, като преобладаващите предвиждания за следващите три месеца са за запазване на настоящия персонал, но в 16.2% от отрасъла все пак се очаква намаление.

Основни проблеми, затрудняващи дейността на предприятията, продължават да бъдат несигурната икономическа среда, конкуренцията в бранша и слабостите в икономическото законодателство, като през май отрицателното въздействие на последните два фактора, както и на финансовите проблеми, е по-силно в сравнение с април.

Относно продажните цени два пъти повече са мениджърите, които предвиждат намаление на цените (22.8%), от тези които считат, че те ще се увеличат (11.2%) през следващите три месеца.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *