Бизнес климатът се влошава

Бизнес климатът през февруари се влошава с 3,3 пункта. Това сочи проучване на НСИ. С изключение на строителството, където показателят остава на нивото от предходния месец, при останалите отрасли – промишленост, търговия на дребно и услуги, се регистрира влошаване.
Стопанската конюнктура в промишлеността според настоящата анкета остава неблагоприятна – съставният показател “бизнес климат в промишлеността” се понижава с 3,3 пункта в сравнение с януари. Оценките на стопанските ръководители за настоящото бизнес състояние на предприятията и очакванията им за бизнес ситуацията през следващите шест месеца са се понижили съответно с 4,6 и 2,2 пункта.
Балансовият показател за настоящата производствена активност в промишлеността намалява с 11,1 пункта спрямо предходния месец, а равнището на поръчките – с 4,7 пункта, като намалението е по-голямо при поръчките от чужбина. Около две трети (66,5%) от мениджърите на промишлени предприятия предвиждат запазване на производствената дейност през следващите три месеца, като техният дял се е увеличил с 3,8 пункта в сравнение с януари за сметка на намаление на песимистичните очаквания, свързани със свиване на производството.
Съставният показател “бизнес климат” в строителството през последния месец запазва равнището си от предходния (10,6%). Оценките на строителните предприемачи за настоящата бизнес ситуация продължават да се понижават и отчитат спад със 7,9 пункта спрямо предходния месец. По отношение на очакванията обаче анкетата регистрира известно възвръщане на оптимизма. Балансовият показател за бизнес състоянието на предприятията през следващите шест месеца се подобрява със 7.1 пункта. През февруари продължава спадът на строителната активност, но прогнозите за следващите три месеца са за известно възстановяване на дейността (увеличение на балансовия показател с 14.8 пункта). Намаляват предприятията, които предвиждат освобождаване на работна ръка, но техният относителен дял все още остава висок – 30,1%. Около 8% очакват увеличение на персонала.
През февруари се задълбочават проблемите, които предприятията имат във връзка с несигурната икономическа среда, финансовата обезпеченост и недостатъчното търсене в отрасъла. Неблагоприятните климатични условия и недостигът на работна сила са затруднения за по-малко предприятия в сравнение с месец януари.
През февруари 2009 г. съставният показател “бизнес климат в търговията на дребно” продължава да се понижава (с 6,6 пункта спрямо януари). Това намаление се дължи на по-ниските оценки на мениджърите за настоящото бизнес състояние на предприятията и по-песимистичните очаквания за следващите шест месеца.
Според данни от бизнес анкетата обемът на продажбите през последните три месеца се е понижил. В същата посока са и предвижданията за следващите три месеца. По-песимистични в сравнение с предходния месец са и очакванията за поръчките към доставчиците.
Несигурната икономическа среда, търсенето и конкуренцията в бранша продължават да са основни причини за затрудненията в дейността на търговските предприятия, като негативното влияние на първите два фактора се засилва.
Относно продажните цени в търговията на дребно не се наблюдава тенденция за тяхното увеличение през следващите три месеца.

insurance.bg
финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *