Билетчето от 1 лев пак на съд

Административният съд в София отново възобнови делото срещу цената на билетите в градския транспорт от 1 лев, съобщиха пред БГНЕС от Дискусионния клуб за социална местна политика (ДКСМП).
През юни миналата година секретарят на клуба Борис Цветков заведе дело срещу промяната в Наредбата за превоз на пътници в обществения транспорт, с която се въвежда поскъпване на билетите за градския транспорт. Към него срещу решението на СОС се присъединиха и гражданите Иван Петров и Тодор Тодоров. След няколко заседания процесът бе прекратен с мотив, че липсва правен интерес.
Сезиран от жалбоподателите, Върховният административен съд обаче постанови, че делото е прекратено неправилно и разпореди на нов състав на Административен съд – София да разгледа жалбата.
На днешното си заседание магистратите отстраниха юристката на „Центъра за градска мобилност” ЕООД. Мотивът на съда е, че ответник по делото е председателят на Столичния общински съвет Андрей Иванов и той трябва да представлява колективния орган СОС или лично, или чрез упълномощено лице с изрично решение на СОС. Според съда явявалата се досега Десислава Цекова не е нито част от общинската администрация, нито адвокат.
Магистратите постановиха още СОС да представи доказателства, че проектът за промяната е обявен в законовия срок (поне 14 дни предварително) на гражданите. Съдът настоява съветът да представи доказателства, че са обсъдени предложенията им по новата наредба, че е била представена икономическа обосновка за драстичното увеличение с 42% на цената на билетите и картите. В случай, че от общинския съвет не представят исканите доказателства, магистратите ще решат делото, считайки, че СОС няма такива. Следващото заседание на делото е насрочено за 2 октомври 2009 г.
ДКСМП констатира, че една година след драстичното увеличение цената, приходите не са се увеличили, градският транспорт продължава да използва над 20-годишни икаруси, качеството на услугата не се променя и финансовите проблеми на градския транспорт се задълбочават. Което никак, ама никак не пречи кметът постоянно да се перчи пред камерите и да ръси дълбокомислия от арсенала на ИПОН.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *