Бил Гейтс: До 20 години много професии ще изчезнат

Милиардерът Бил Гейтс, който продължава да бъденай-богатият човекна планетата, смята че ще настъпят големи промени на трудовия пазар. Според него обаче хората и правителствата не са подготвени за това.

„До 20 години много работни позиции ще бъдат заменени със софтуер.Независимо дали ще е за шофьори, сервитьори или медицински сестри. Технологията във времето ще намали търсенето на работни места, в частност нискоквалифицираните. В следващите години търсенето на работна ръка за много от тези позиции ще бъдат съществено по-ниски. Не мисля, че хората го осъзнават“, сподели тойна пресконференция във Вашингтон.

Гейтс не е единственият, който предсказва подобен сценарий. През януари списание „Икономист“ публикуваха списък с професии, които със сигурност ще бъдат заменени от робот в следващите две десетилетия. В списъка фигурират професии като счетоводители, одитори, телефонни оператори и други.

Бил Гейтс признава още, че не е любител на увеличаването на минималната работна заплата. Този икономически инструмент според него би обезкуражило компаниите да назначават работници в категории, податливи на роботизиране. „Когато хората искат да увеличат минималната работна заплата, аз се притеснявам за наемането на работна ръка“, споделя още той.

Ето и класация на списание „Икономист“. Вероятността да се случат тези прогнози започва от 0 и стига до 1:

1.Телефонен оператор – 0,99

2.Счетоводител и одитор – 0,94

3.Продавач – 0,92

4.Технописец – 0,89

5.Брокер на недвижими имоти – 0,86

6.Машинописец – 0,81

7.Машинист – 0.65

8.Пилот – 0.55

9.Икономист – 0,43

10.Здравен работник – 0,4

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *