Бил Гейтс отново е най-богатият американец

Основателят на компанията Microsoft Бил Гейтс отново е начело сред най-богатите американци, според последната класация на американското списание Forbes, обявена вчера. В рейтинга по традиция влизат 400 души.

Според Forbes, за година Бил Гейтс е загубил $3,2 млрд и богатството му възлиза на $76 млрд., като делът му в Microsoft е намалял с 3% и вече е само 13 на сто от неговото финансово и имотно състояние. Останалите инвестиции милиардерът е насочил в много предприятия в различни отрасли.

На второ място запазва позициите си основателят и изпълнителен директор на инвестиционния холдинг Berkshire Hathaway Уорън Бъфет с богатство, възлизащо на $62 млрд. На трето място в класацията е основателят на американската софтуерна компания Oracle Лари Елисън, чието състояние е изчислено на $47,5 млрд.

За първи път в първата десетка попадат управителят и основател на електронния магазин Amazon.com Джеф Безос и основателят на социалната мрежа Facebook Марк Зукърбърг. По данни на Forbes, Безос е увеличил за година своето богатство с $16,5 млрд. – най-много от всички включени в класацията, като се изкачва от 15-то на 4-то място. Неговото състояние е оценено на $47 млрд. Зукърбърг със своиет $40,3 млрд. се придвижва от 10-о на 7-мо място.

В Топ 10 попадат още Майкъл Блумбърг ($38.6 млрд., 8-мо място), Джим Уолтън – син на основателя на търговската верига Wal-Mart ($33.7 млрд., 9-то място) и основателят на Google Лари Пейдж ($33.3 млрд., 10-то място).

По обобщени данни на Forbеs, общото богатство на всичките 400 американци, включени в класацията, възлиза на $2,34 трлн. Сумата е с $50 млрд. повече в сравнение с миналогодишната класация.

Сред 400-те най-богати американци има и 46 са жени, като най-високо място – 12-то, заема Алис Уолтън, дъщерята на основателя на веригата Wal-Mart ($32 млрд.). Най-възрастният е 100-годишният Дейвид Рокфелер с $3 млрд., което му отрежда 211-то място. Най-младият – само на 25 години, е създателят на услугата Snapchat Евън Шпийгъл ($2.1 млрд., заемащ 327-мо място).

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *