Бил Гейтс: Очаквам да се случи революционен енергиен пробив

В началото на всяка година от 2009 г. насам Бил Гейтс публикува отворено писмо, посочвайки най-важните цели на семейната им фондация с Мелинда Гейтс. Вътре той обяснява как се надява тези цели да бъдат постигнати в рамките на 15 години, пише GreenTech.bg .

В тези писма през последните няколко години бяха разгледани въпроси, вариращи от проблема със СПИН и полиомиелит до увеличаването на ролята на технологиите в областта на образованието.

Тази година Гейтс използва писмото, за да отговори на въпрос, поставен му от група тийнейджъри: „Ако може да имаш една суперсила, каква би била тя?” Отговорът: гарантиране на глобален достъп до евтина, екологично чиста енергия!

„Очаквам светът да постигне пробив в чистата енергетика, който да спаси нашата планета и да осигури енергия за света“, пише Гейтс. Това е доста провокативно твърдение. Това провокира мнозина да търсят детайли за идеите на Гейтс относно енергетиката.

По същество, според Гейтс, докато развиващите се страни имат енергия, която е по-евтина от въглищата, без значение дали е екологична или не, не е реалистично да се иска от тя да намалят емисиите си заради по-богатите нации. Това просто няма да сработи. Вместо това, смята милиардерът, иноваторите трябва да се фокусират върху изобретения, които да помогнат на по-богатите страни да намалят емисиите си „близо до нула“.

Това е амбициозна цел, което кара мнозина да гледат скептично. Някои специалисти като рисковият инвеститор Питър Тийл и икономистът Робърт Гордън твърдят, че скоростта на технологичните иновации в света се е забавила до точката, прr която описаното просто не е възможно. Гейтс обаче не е съгласен. В свое интервю наскоро той посочва, че някои области, като енергетиката, не са обект на постоянни иновации, а вместо това се правят постепенни и постоянни промени в технологията, докато най-накрая се достигне критична точка и чрез този подход се постигат огромни скокове напред – на всеки 20-30 години.

Е, дали наистина това може да се сучи, може да се поспори. Във всеки случай Гейтс е успял доста да помогне за промяната на съвременния свят и си струва да се наблюдава какво се случва с неговите идеи.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *