Бин Ладен искал ново име за Ал Кайда заради маркетингов проблем

Терористичната организация убивала твърде много мюсюлмани и това било лошо за „бизнеса“, съобщава АП, цитирана от БТА.
Западът печелел PR-борбата, а всичките съмишленици на лидера на Ал Кайда били мъртви и той едва им намирал заместници. Изправен пред тези предизвикателства Бин Ладен, който мразел САЩ и отхвърлял капитализма, обмислял всъщност една от най-американските стратегии. Подобно на частната охранителна компания „Блекуотър“, авиолиниите „ВелюДжет“ и производителят на цигари „Филип Морис“, Ал Кайда вероятно се нуждаела от ново начало и ново име.
Въпросът с името бил описан от Бин Ладен в писмо, което впоследствие било открито в комплекса му в Пакистан. Проблемът според него бил, че в името липсвал религиозен елемент, който да убеди мюсюлманите по света, че те са в свещена война с Америка. Тъй като пълното име на групата – Ал Кайда ал Джихад станало известно с по-краткия си вариант Ал Кайда, изпускането на думата „джихад“ позволило на Запада измамно да твърди, че не е във война с исляма, пише Бин Ладен. Вероятно е време Ал Кайда да се върне към оригиналното си име, смятал той.
Документите представят Осама бин Ладен като главен изпълнителен директор терорист, който се опитва да продаде свещената война  на компания в криза, отбелязва АП.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *