Биоземеделието – ниша за усвояване на пари по ПРСР

 
По-активното преминаване към биоземеделие би повишило и усвояването на средствата по Програмата (ос 2), коментираха днес от БСК.
Там сега има значителни неусвоени средства (през 2011 г. са усвоени 18 млн. от предоставените за агроекология 300 млн. по данни на министeрството), напомнят от Камарата.
През следващата финансова рамка Европейската комисия предвижда още повече средства да се отделят за биоземеделието.
През 2011 г. у нас има регистрирани 911 биоговеда, в Естония – 22,5 хиляди. Все пак обаче има известен напредък, тъй като през 2010 г. биоговедата са били общо 364.
През същата година няма регистрирана нито една млечна крава по този показател, докато в Полша са регистрирани 19 хиляди. У нас са регистрирани общо 161 свине, в Унгария – около 4 хиляди.
Най-добър показател имаме при овцете – около 7 хил., но това са само 0,005%. У нас в края на 2010 г. са регистрирани 21 преработватели на биоплодове и зеленчуци, а в Чехия – 45. Ние имаме само 5 регистрирани преработватели на мляко и само 1 на месо. През 2011 г. страната ни е произвела 144 тона биосирене, а Полша – 1200 тона.
За последните 10 години глобалният пазар на биопродуктите се е увеличил 3 пъти, изчисляват от БСК.
В момента той се оценява на около 60 млрд. щ.д., докато през 2000 година пазарът е бил на стойност около 8 млрд. щ.д.
Почти половината от биопродуктите се консумират в САЩ и Канада. Това са най-големите пазари в света. ЕС консуира 40 на сто от биопродукцията.
Напоследък расте вносът в САЩ на органични продукти от Европа. За това допринася взаимното признаване между САЩ и ЕС на сертификатите за доказване на биологичния произход на стоките, който е в сила от 01.06.2012 г.
Нараства производството и консумацията на биопродукти в Азия (Япония, Южна Корея, големите китайски градове). Китай вече има програми за държавно насърчаване на производството и експорта на биопродукти. Китай изнася основно в САЩ и ЕС следните биопродукти: бобови култури, зърнени култури, ядки, зеленчуци, чай. За 10 години експортът се е увеличил 100 пъти, достигайки в момента около един милиард долара.
Програма за насърчаване на производството и експорта има и Индия. Чрез биоземеделието се цели да се създадат устойчиви доходите на дребните фермери.
Най-много сертифицирана площ за биоземеделие има в Австралия, Китай, Аржентина и САЩ.
Европейският съюз форсира развитието на биоземеделието и предлагането на биопродукти – храни, фармацевтични изделия и т.н.
Делът на земята, използвана за отглеждане на биокултури, в ЕС се е увеличил от 3,6% през 2005 на 5,1% през 2010 г. Най-голям е този дял в Австрия – 17,2% и в Швеция – 14,3%. Сред новите държави членки лидер е Естония с дял на земите, ползвани за боиоземеделие – 12,8%. Като тренд към биоземеделие напоследък се открояват в ЕС – Франция, Полша и Испания.
Ако се запазят тези темпове на развитие на биоземеделието в ЕС, е възможно скоро съюзът да заеме глобални лидерски позиции по дял на биоземеделието.
Независимо от растящото производство в ЕС на биопродукти, и тук, както в САЩ, има недостиг, който се покрива с внос.
На глава от населението най-голямо търсене на биопродукти в ЕС има в Дания и Австрия, където около 10% от потребителите консумират предимно такива продукти. Расте делът на потребителите на биопродукти и в Германия, Франция, Италия, Испания.

Финанси

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *