Био и фермерско – хит за храните на „Месомания“

„Опитайте от нашата Панагюрска луканка, вкусът й е като от старите времена. Правим я по автентична рецепта, с говеждо и свинско, смесени с ароматен букет от подправки“. Посетителите на изложенията за храни в Интер Експо Центъра трудно устояват на тази покана, отправена от дама пред отрупания с месни деликатеси щанд.

В съседния павилион пък са подредили бели, топени и пушени сирена, както и кашкавал с различни подправки. „Фермерско производство са продуктите ни, стадата ни пасат по планински ливади“, казва производител.

Ухае на хляб – пшеничн, ръжен, от лимец, а препечените корички на самуните са с различни семена. Забавление за децата са питките във формата на костенурка или зайче.

В залите на Интер Експо Център е пълно с посетители, които дегустират висококачествените продукти на родни фирми и пробват вкуса на вносни храни от Италия, Франция, Германия и Великобритания. Всеки изложител е дошъл с най-доброто, което прави, с надеждата да бъде забелязан и оценен.

„Тук има и от пиле мляко“, казват гостите на изложението.

Био и фермерските продукти са акценти на експозицията. През тази година е обособена специализирана зона за сертифицирани биохрани, както и такава за диети и фитнес, в които посетителите ще могат да открият здравословни храни и напитки. В залите на Интер Експо Център ще се организира и специален Форум – „Българските биопродукти по време на българското председателство на съвета на ЕС“.

Eдин от хитовете на „Месомания“ е фермерско зряло говеждо месо, което се произвежда по утвърдена технология и съобразено с изискванията за DRY AGING в световен мащаб. Месото от предварително подбрани животни се полага в камера за зреене за период от 14 до 60 дни, при които достига до различни етапи на зреене и подобрява вкусовите си качества. Фермерското зряло месо е наситено с аминокиселини и колаген, което го прави нежно, крехко и лесно за храносмилане и усвояване от организма, казват производителите.

„Луканковият меч“ е сред новите продукти, а създателите му са провокирани от историческото минало на Тракийския регион. Продуктът е произведен от едро кълцано свинско месо с класически подправки, характерни за района на Беломорска Тракия.

Друго изкушение е деликатесен шпек, пушен на буково дърво, с цели парченца месо. Веселяшката броеница, бабекът и домашна луканка с орехи не позволяват да ги подминеш, без да опиташ. Естествено, трудно се устоява и на телешката и неврокопската луканка, банския старец и домашния неврокопски суджук.

Телешкo и свинско месо в буркани е удобство за всяка домакиня. Приготвено е по стара гоцеделчевска рецепта.

Сушената кървавица също е по стара рецепта от Пиринския край. Прави се от свинско месо и много праз. Изсушена е и е готова за консумация, като перфектно се комбинира с червено вино, информира в.Стандарт.

„За да е още по-вкусно месото, добавете и айвар“, хвали стоката си жена. И обяснява, че продуктът е създаден по автентична балканска домашна рецепта, но е различен от лютеница. Приготвя се от чушки и патладжан. Не съдържа оцветители и консерванти. Освежаваща вкуса на месата е и туршията от цели лукчета.

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *