Бирата в Чехия поскъпва

Цената на пивото и на алкохола в Чехия ще се повиши, ако бъдат одобрени предложенията на Министерството на финансите за увеличаване на данъка ДДС, предупредиха от чешкия Съюз на пивоварите. Подобна мярка ще засили черния пазар и ще се засегне и ресторантите и хотелите. В тях са заети повече от 75 хиляди чехи. Целта на увеличаването на ДДС от 9 на 11 % за ниската ставка и от 19 на 20% за високата ставка е да се увеличат приходите при очертаващия се рекорден дефицит в Чехия.

Данъчните промени ще засегнат алкохола и цигарите, заедно с другите стоки и услуги. Повишаването на цените ще бъде неизбежно, тъй като данъците върху потреблението формират от 40 до 60% от цената при бирата и алкохола. Това обаче ще отвори път и за спекулациите на пазара. Ако бъдат приети предложенията на финансовия министър Едуард Янота, литър 40-градусов алкохол ще поскъпне с 5 крони, а половин литър пиво –с около крона. Предложението се оценява и като заплаха за работещите в пивоварството, но и за обслужващия персонал в ресторантите.

Последните вече отчетоха 7% спад заради световната икономическа криза и по-малкото чуждестранни туристи в Чехия. От продажбите на бира зависят и повече от 75 хиляди работни места в чешките ресторанти и хотелите, според цитирано изследване на консултантската компания Ernst & Young. Спадът в производството на пиво е почти 7% за полугодието, като са произведени около 9,200 млн. хектолитри. Износът е намалял с 13% или експортът е бил 1,674 млн. хектолитри.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *