Битият митничар осуетил далавера за 3,7 млн. лв.

Петър Гиров спрял камион с обявени 12 пъти по-малко китайски чорапи

Двама евентуални поръчители на отмъщението на мушката на МВР

Зверски пребитият висш митничар от Регионалната митническа дирекция-София, Петър Гиров, е спрял канал за внос на китайски стоки на занижена стойност за 3,7 млн. лв.

Той е ревизирал цената на два тира с китайско карго, които влизали с подкрепата на скандалния митничар Георги Георгиев-Пурата и посредничеството на Иван Иванов, бивш служител на спедиторската фирма „Мерск“. Официално вносител на стоката е фирмата „Виктория Димчо Иванов“ ЕТ.

С преоценяването Гиров ясно показал, че те няма да минават за обмитяване през София. След като миналата

–––––––––––––––––––––––––––

седмица двата тира изгърмели

–––––––––––––––––––––––––––

в столицата, фирмата вносител обмитила други два в Благоевград. Общо 12 тира вече са влезли в България, но обмитяването им е проблем, след като договорката обмитяването им да стане на Столична митница пропаднали, твърдят източници на „Стандарт“. Общата сделка с китайските стоки била за стоки най-малко за 3,7 млн. лв., които трябвало да дойдат в страната с общо 37 тира. Още 25 камиона стоели на пристанището в Солун и чакали зелена светлина, за да влязат през ГКПП-Кулата. Финансов благодетел на вносовете бил арабинът Рами Шабри. В деня на побоя – 28 януари, фирмата вносител „Виктория Димчо Иванов“ ЕТ подава молба до зам.-директора на РМД-София да оправи допусната техническа грешка в митническа декларация, подадена 3 дни по-рано.

–––––––––––––––––––––––––––

Деклараторът объркал чифтове с дузини

–––––––––––––––––––––––––––

и фактически в документите написал, че в камиона има 12 пъти по-малко чорапи.

„Това е било единственият верен ход, след като Гиров е отказал да пусне тира“, заявиха разследващи полицаи. Зам.-директорът на РМД се е съгласил с грешката, която трябвало да бъде поправена след проверка. Остава неясно обаче какво са правили митничарите 3 дни между 25 и 28 януари и защо не са видели разликата между фактурата, декларацията и наличността в камиона.

Спирането на тази далавера е една от най-вероятните мотиви за побоя на митничаря Петър Гиров, потвърдиха от МВР вчера. Заедно с нея митническите служители и разследващите от СДВР работят и по друга версия, в която е намесен друг голям вносител на китайски стоки през Столична митница – Стефан Йолов. Той обмитява китайски стоки в Столична митница от доста време. Последните разногласия между него и митничарите от „Тарифна политика“, чийто шеф е пребитият Гиров, се отнасяли до изискването събираемостта от мита и ДДС за всички камиони независимо от стоката в тях

–––––––––––––––––––––––––––

да е не по-малко от 35 000 лв.

–––––––––––––––––––––––––––

Йолов възразил, че понякога заради големия обем на някоя от китайските стоки цената падала. Така понякога се стигало до абсурда чифт маратонки да се обмитява за 10 лв., а друг път за 20 лв. „Въпреки тези противоречия камионите на Йолов са минавали безпроблемно.

Той трудно би отрязъл клона, върху който седи“, коментираха запознати.

От друга страна, той е вкаран да работи в митниците от самите служители и ако няма тяхната подкрепа, не би могъл да работи.

Според електронната система ДАКСИ от 16 юли 1999 г. до 22 октомври 2002 г. сегашният шеф на РМД-София Христо Кулишев и Стефан Йолов работят заедно в „Българска компания за обслужване Глобал“-АД, като

–––––––––––––––––––––––––––

единият сменя другия

–––––––––––––––––––––––––––

като управител на дружеството.

Тази връзка дава друг смисъл на коментара на Кулишев от понеделник пред „Стандарт“ – „Едни взимат парите, други ги бият“.

В официален коментар на Агенция „Митници“ се казва, че „очевидните напоследък опити за натиск и посегателства върху наши служители са още едно доказателство за добрата и успешна работа, която Агенция „Митници“ върши в интерес на обществото и държавата.“

Димитър Илиев

Илиана Динекова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *