Биткойните поскъпнаха до над 200 долара за брой

Цената на набиращата все по-голяма популярност виртуална валута биткойн продължава да се покачва след пазарния срив през април, съобщава The Guardian.

Стойността на виртуалните пари нарасна с близо 65 щатски долара за последните две седмици. По време на ранната европейска търговия дигиталните пари се търгуват при ниво от 203,10 долара за брой.

Цената на един биткойн достигна внушителните 266 долара на 10 април преди да се срине до едва 50 долара скоро след това. От тогава насам активът поскъпна с над 150 долара.

Още по темата

Китайската търсачка Baidu вече приема плащания с биткойни

Някои пазарни анализатори се опасяваха, че спирането на портала Silk Road по обвинение в продажба на наркотици и други забранени стоки ще удари отново биткойните. Тогава щатските федерални власти конфискуваха биткойни на стойност повече от 3 млн. долара. Като част от акцията Федералното бюро за разследване (ФБР) арестува 29-годишният администратор на платформата Рос Уилям Улбрихт, подвизаващ се онлайн под псевдонима Dread Pirate Roberts. Той бе изправен пред съда в Сан Франциско в сряда по обвинение за трафик на наркотици, хакерство и пране на пари.

Други експерти обаче посочиха, че затварянето на портала може да е нов източник на сила за новоизлюпената валута. „Премахването на Silk Road може би повиши доверието в биткойна“, каза Емили Справен, редактор в портала CoinDesk. „Надявам се, че сега когато сайтът вече не съществува, хората ще погледнат в по-благоприятна светлина биткойните и ще оценят многобройните ползи, които предлагат“, допълни още тя.

Биткойните, които се радват на значителна популярност сред компютърните маниаци и анти-правителствено настроените хора, привличат вниманието на все по-голям кръг от забележителни инвеститорски компании. В това число влиза и фондът Andreessen Horowitz, който е съпътствал в първите им стъпки проекти като Facebook, Twitter и Groupon. Някои от предприемачи залагат на биткойните, тъй като в проекта виждат бъдещето на парите. На други пък им напомня по потенциал ранната възраст на интернета.

Инвеститорите казват, че очакват популярността на биткойните да расте сред бизнеса, свързан с обработка на плащания, преводи и микро сделки. По думите им ключът е намирането на точните предприемачи за изграждането на най-добрите потребителски приложения.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *