Биткойнът гони цена от 3000 долара

Дигиталната валута биткойн продължава своя възход. Стойността на един биткойн се покачи във вторник до нова рекордна стойност от над 2871 долара за брой, предава Bloomberg. През предния ден цената бе „едва“ 2848 долара – с около 17% над цената от края на миналата седмица. 

Сегашният ръст е доказателство за това, чe cпeĸyлaциите нa пaзapa нe пoĸaзвaт пpизнaци нa oтcлaбвaнe, cлeд ĸaтo цeнaтa нa дигитaлнитe пapи ce пoнижи пoд 2000 дoлapa в ĸpaя нa мaй.

Търговци обясняват продължаващия ръст с наскоро обявената отмяна на забраната за теглене от трите най-големи китайски борси за биткойн. През февруари центровете за търговия преустановиха тегленията, след като китайските власти изразиха загриженост за износа на капитали от страната, както и за възможното пране на пари.

Особено бързо развиващата се търговия с биткойни в Китай се счита от известно време за двигател на цените. В края на 2016 г. намиращата се в обращение от 2009 г. дигитална валута все още струваше по-малко от 1000 долара за брой. В края на 2010 г. цената бе 0,30 долара, информира investor.bg.

Биткойнът е дигитална валута, която е възникнала преди по-малко от десет години. Тези пари се генерират в сложни изчислителни процеси и се търгуват на платформи в интернет срещу традиционна валута. Системата използва технологията на блок-верига. Става дума за криптирана база данни, в която се съхраняват всички трансакции.

 

 

 

 

financebg.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *