Биткойн компаниите срещат все по-големи регулаторни ограничения по света

Британското правителство, и по-специално финансовият министър Джордж Озбърн, иска Лондон да се превърне в световен биткойн хъб. Той получи подкрепа и от Английската централна банка (АЦБ), която описа в доклад добродетелите на цифровата валута. Ситуацията обаче не стои по подобен начин в други краища на света.

Какво целят властите с „блокирането“ на криптовалутите?

Навсякъде по света банките се страхуват от глоби и засилване на регулаторни контрол, свързан с предоставянето на услуги, свързани с дигиталните парични средства. Всеки частен бизнес, свързан с биткойна, би споделил горчивия си опит колко трудно е да се създаде специална банкова сметка във Великобритания.

Представители на Global Advisors Bitcoin Investment Fund (GABI) споделиха пред CNBC, че HSBC е затворила сметката им наскоро. Дани Мастърс, директор на компанията, изтъкна, че британският кредитор се е аргументирал с „рисковия профил“ на GABI и „потенциалния риск от изпирането на пари“.

Информация на CoinDesk от септември показа, че Wells Fargo е направила подобно нещо с базирания в Сан Франциско старт-ъп QuickCoin. Междувременно властите на остров Ман съобщиха също през септември, че вече не работят биткойн фирмите, позовавайки се на „силно регулирана среда“.

Според Йон Матонис, основател и директор на Bitcoin Foundation, подобни ходове на регулаторите имат огромен „смразяващ ефект“. По думите му всичко тръгва от САЩ, като тенденцията се разпространява по целия свят. „Нито една банка не иска да ѝ бъде наложена глоба в актуалната политическа обстановка“, изтъкна той.

По думите на главния изпълнителен директор на базираната във Великобритания биткойн борса Netagio Саймън Хаблин текущата ситуация е „Параграф 22“. „Никой не знае. Какви са изисквания на банките за тези (биткойн – бел. ред.) дружества? Аз не знам дали дори те знаят“, посочи той. Неговата компания Netagio в момента използва банки, базирани в Европа и Африка.

„Иновациите остават в неспокойно изчакване. Времето тиктака…“, отбеляза Хаблин.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *