Биткойн манията носи реални пари на производителите на хардуер

Биткойните – виртуалната валута, която съществува само в дигитална форма, предизвиква хардуерен бум в реалния свят.

Валутата, с която може да се купува и продава всичко – от електроника до нелегални наркотици в интернет, е поскъпнала до около 135 долара или над 10 пъти в рамките на една година.Това създаде група спекуланти с биткойни, които могат да бъдат създавани единствено дигитално с помощта на мощни компютри за решаване на сложни софтуерни задачи. На свой ред това пък засили пазара на мощни машини, някои от които струват над 20 000 долара, направени специално за правене на нови биткойни – процес, известен като „миниране“ като аналогия с изкопаването на минерали и метална руда, пише Bloomberg.

Освен инвестициите във валута спекулантите вече са разширили обсега си и влагат парите си и в производители на техника, като особено силно се интересуват от машини за „миниране“ на биткойни и „банкомати“ за теглене или обмен на валутата. Новостартирали фирми като Butterfly Labs Inc., KnCMiner AB и Robocoin Technologies твърдят, че продажбите им на хардуер нарастват паралелно с цените на биткойните.

Butterfly Lab, чиито компютри за миниране могат да струват над 22 000 долара за брой, вече е продала хиляди от тях, като отчита трикратно увеличение на приходите всяка година. Базираната в Остин, Тексас CoinTerra пък набра финансиране за 1,5 млн. долара от т. нар. бизнес ангели през август. Virtual Mining Corp. започна да приема поръчки за оборудването си през юли, като неотдавна клиент е купил машини за 140 000 долара.

От въвеждането им преди пет години от програмист или група, наричаща се Сатоши Накамото, броят на биткойните в обращение е достигнал 11,8 млн., показват данни на Bitoincharts – уебсайт, който следи активността на дигиталната валута.

Според Туур Демеестер, инвеститор в CoinTerra, в света всяка година се генерират около 1 млн. биткойни. Общият им брой не може да надхвърли 21 млн. на базата на правила, вградени в софтуерния код, а все по-сложните криптографски проблеми за създаването им означават, че вероятно достигането на този лимит ще отнеме години. През 2009 г. хората можеха да минират по 50 биткойна на всеки 10 минути. Към края на 2012 г. този брой вече бе два пъти по-малък – 25.

Навлизането на пазара на биткойни крие рискове. Първо, трудното отключване на нови биткойни прави процеса много скъп. Колкото повече биткойни се създават пък, толкова по-сложен става процесът, което увеличава компютърната мощ, необходима за производството им, което води и до ръст на разходите.

Освен това пазарът на биткойни е и нестабилен. По-рано този месец стойността на валутата падна с 33%, след като ФБР хвана т. нар. „Silk Road Hidden Website“- онлайн магазин за наркотици и други нелегални стоки, където анонимни потребители правеха сделки с дигиталната валута. Затварянето на сайта предизвика опасения, че търсенето на валутата ще падне. Оттогава обаче стойността ѝ се възстанови.

Някои хора купуват биткойни като защита на фона на опасенията, че САЩ ще надхвърли дълговия си таван, което на свой ред ще удари американския долар. Други пък ги смятат за хедж срещу ускоряващата се инфлация в Аржентина.

„Ако САЩ изпаднат в неплатежоспособност, не бих се учудил стойността на биткойните отново да нахвърли 200 долара“, коментира Майкъл Терпин, съосновател на BitAngels – група инвеститори, съсредоточена върху новостартирали биткойн компании.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *