Битовите потребители ще избират доставчика си на ток от април 2016 г.

Пълната либерализация на енергийния пазар, която ще позволи на битовите потребители сами да избират своя доставчик на ток, ще започне от началото на април следващата година. Причината това да не се стане от началото на 2016, каквито са плановете за останалите потребители, е, че на абонатите физически лица трябва да се даде три месечен гратисен период. Това стана ясно от съобщение на министерството на енергетиката по повод на проведена среща с част от пазарните участници, енергийният регулатор и Българска независима енергийна борса. На нея са присъствали и представителите на електроразпределителните дружества, „Български енергиен холдинг“ и „Електроенергиен системен оператор“.

Информационна кампания

Участниците в срещата са се договорили, през втората половина на ноември да започне информационна кампания за либерализацията на пазара. За целта ще бъдат проведени поредица от срещи в областните центрове в страната, на които ще се разяснят на потребителите предимствата на свободния пазар, етапите, през които ще премине процесът, начините за смяна на доставчик и и ще се отговоря на техни въпроси.

„Целта е в максимална степен да информираме потребителите за процеса по преминаване към пълна либерализация на електроенергийния пазар“, каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова. По нейните думи освобождаването на пазара трябва да се случи постепенно, каквато е и препоръката на Световната банка. Държавният „Български енергиен холдинг“ сключи договор с международната финансова институция, от която се очаква да ни препоръча най-подходящия модел на либерализация. Междинен доклад по тази задача се очаква през втората половина на месец ноември, посочват от министерството.

Готови за старта

„Българската независима енергийна борса“ – компанията, лицензирана за борсов оператор – е готова за старт на свободния пазар, потвърди по време на срещата изпълнителният директор на дружеството Константин Константинов. По неговите думи предстои единствено актуализация на някои вътрешни документи, след като КЕВР утвърди правилата за търговия. „Те са най-важният ни ангажимент, свързан със старта на либерализирания пазар“, потвърди председателят на регулатора Иван Иванов. Участниците в срещата се съгласиха, че правилата за смяна на доставчик трябва да бъдат максимално облекчени, особено за битовите потребители, тъй като по-малкото ограничения към участниците на пазара ще стимулират конкуренцията.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *