Битовите сметки тежат на най-много на българите

Това сочат резултатите от национално представително проучване на НЦИОМ, проведено в периода 20 – 27 септември 2012 г.
В сравнение с ноември 2011 г., делът на хората посочващи, че се затрудняват да плащат комунално-битовите си разходи, е нараснал с 5%.
Затруднения да плащат тези сметки са имали предимно хората във възрастовите групи 40-49 години и над 59 години, нискообразованите, жителите на столицата, но и тези, живеещи в селата, етническите турци и ромите, хората с месечни доходи на домакинствата под 200 лв. и живеещите сами.
Икономическото състояние на домакинствата у нас се е влошило за последната година, отчита изследването.
Основните затруднения, които интервюираните изпитват в момента, са свързани и с ограничаването на храни и стоки от първа необходимост.
През 2012 г. все повече хора са се отказали от почивка по време на отпуските си.
Всеки втори българин е ограничил покупката на стоки от първа необходимост, сочат още данните.
46% от интервюираните не са почивали през 2012 г., независимо, че са планирали ваканция. Делът на тези хора се е увеличил с 4% за изминалата година. Най-често от планирана почивка са се отказали хората на възраст между 30 и 49 години, столичаните, хората с месечен доход на домакинствата до 300 лв. и тези, чиито домакинства се състоят от 5 и повече членове.
През последната година 40% от пълнолетните българи са отложили планиран ремонт или мебелиране на жилището. Този дял е нараснал с 5% спрямо ноември 2011 г.
Без промяна (20%) остава делът на хората, които изпитват затруднения да обслужват кредитите си. Също непроменен за последната година (15%) е и делът на онези респонденти, които са отложили планирана покупка на автомобил.
Към момента на провеждане на проучването (септември 2012 г.) 16% от интервюираните твърдят, че през последната година са оставали без работа за период до 6 месеца. Този дял е с 4% по-висок спрямо деклариралите подобен статус на заетост през есента на 2011 г.
Недостигът на финансови средства най-често кара българските домакинства силно да редуцират разходите си за луксозни стоки, услуги и развлечения. 87% от участвалите в изследването посочват, че при парични затруднения им се налага да се лишат от деликатесна храна, а 81% – от пътувания и почивки.
За 80% от интервюираните моментната или трайна липса на пари води до отказ от развлечения като гостувания, посещения на ресторанти, барове и т.н.
От дрехи се лишават понякога 79%, а от обувки – 78% от пълнолетните българи.
При парични затруднения 74% от респондентите ограничават потреблението на електроенергия, а 73% се лишават от обичайното разнообразие в храната, която консумират.
При финансови затруднения българите са най-малко склонни да се лишат от цигарите, алкохола, лекарствата и разходите за телефон. От цигари и тютюневи изделия през тази година са се лишавали 25% от интервюираните (20% през 2008 г.); От алкохол – 31% от интервюираните (24% през 2008 г.); От лекарства – 39% от интервюираните (34% през 2008 г.); От телефон – 42% от интервюираните (41% през 2008 г.).
Потреблението на тези стоки и услуги е сравнително устойчиво спрямо 2008 г., отчитат от центъра.

финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *