Блага вест от Истанбул: МВФ ще отдели $8 млрд. за най-бедните страни

Международният валутен фонд (МВФ) ще отдели 8 милиарда долара за най-бедните страни в близките две години при нулева лихва, заяви пред журналисти в Истанбул управляващият директор на фонда Доминик Строс-Кан, замерен преди дни с обувка от турски бунтар.

Строс-Кан припомни, че МВФ е увеличил през 2009 г. кредитирането на най-бедните страни четири пъти в сравнение с 2008 г.

Средствата, с които разполага институцията за отпускане на заеми на изпадналите в затруднение страни, ще предотвратят натрупването на огромни резерви от държавите, посочи Строс-Кан.

През септември МВФ обяви, че е събрал 500-те милиарда долара допълнителни средства, обещани на срещата на върха на Г-20 в Лондон през април под форма на заеми от държавите или закупуване на облигации на фонда.

Растящата безработица в богатите страни хвърля голяма сянка върху възстановяването на световната икономика, посочи управляващият директор на МВФ преди годишната среща на фонда и Световната банка в Истанбул. Той изтъкна, че световната икономика е оставила зад гърба си опустошителната рецесия, но предупреди, че кризата няма да се смята за отминала, докато не започнат да се създават работни места в големите промишлено развити страни.

В шестмесечния доклад на МВФ, публикуван вчера, фондът прогнозира покачване на безработицата до 10.1 на сто в Съединените щати през 2010 г. и до близо 12 на сто в еврозоната до 2011 г.

Строс-Кан посочи също така, че икономическото възстановяване ще бъде задвижено по-скоро от мащабните държавни мерки, отколкото от нарастването на частното потребление. Той предупреди, че преждевременното прекратяване на правителствената подкрепа може сериозно да попречи на възстановяването.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *