БЛАГОТВОРИТЕЛЕН ТЪРГ НА КАРТИНИ

С търг на картини от известни пловдивски художници и с дарения ще бъдат събрани средства, за да се помогне на хората с редки болести. Благотворителният коктейл ще се състои на 23 декември, вторник, от 19.00 ч в палата 3 на панаирния комплекс в Пловдив.

В съвместната инициатива, чието мото е „Подай ръка, заедно можем да помогнем!”, обединяват своите усилия Градският съвет на БСП, общинските съветници от Коалиция за Пловдив, Информационният център за редки болести и Националният алианс на хора с редки болести. Благотворителната вечер се провежда със съдействието на народния представител Захари Георгиев, областния управител Тодор Петков и почетния консул на Руската федерация в Пловдив Георги Гергов.

На търга ще бъдат предложени творби на Енчо Пиронков, Васил Стоев, Атанас Хранов, Евгени Петров, Валери Ценов и Нели Ценова, Недко Итинов, Матей Матеев, Вихра Григорова, Лили Кючукова, Полина Кръстева, Васил Генчев, доц. Владимир Генадиев, Ангел Герджиков, Димитър Войнов–син, Огнян Недков, Димитър Манолов (Варна), Бояна Попова. Някои от картините са рисувани специално за благотворителната акция. Колекцията е подбрана от галеристките Ваня Атанасова и Красимира Алексиева, а водеща на търга ще бъде Вихра Григорова.

Концерт от Коледни песни ще изнесат Девическа хорова формация „Евмолпея” и млади таланти от Музикалното училище в Пловдив.

Набраните средства ще бъдат дарени на Националния алианс на хората с редки болести. Така ще се постави началото на кампания за подомагане на пациентската организация и на Информационния център за редки болести, който е единствен в Източна Европа.

От така наречените „редки болести” страдат 5 на всеки 10000 души в Европейския съюз. Тяхното диагностициране и лечение изискват много средства, именно защото заболяванията не се разпространени. Над 25% от засегнатите чакат от 5 до 30 години за поставянето на точна диагноза. Фармацевтичната индустрия няма икономически интерес от разработването на подходящи медикаменти за единични случаи. Сумата за лечение на такъв пациент надхвърля 100 000 евро годишно, които не могат да се поемат от Здравната каса или фондове. Това създава сериозни социални проблеми за хиляди семейства.

На 27.11. 2008 г. правителството прие Национална програма за редките болести – генетични, вродени и ненаследствени (2009-2013 г.), отпуснати са и допълнителни средства, но те не са достатъчни. Затова в Пловдив стартира инициатива в подкрепа на страдащите от тези заболявания, която ще включва различни акции, освен благотворителния търг на 23 декември.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *