Благотворителните организации настояват за европейски статут

Фондациите в цяла Европа никнат като гъби след дъжд, коментира EUobserver. Например в Испания всеки ден се създава поне една нова благотворителна организация. Но различията в националните законодателства на европейските страни пречат на фондациите да упражняват дейността си извън границите на държавата, в която са регистрирани. Според президентът на European Foundation Centre (EFC) Джери Салоле нарастващото благосъстояние на европейските държави е основна причина за възхода на благотворителните организации. Заможните хора виждат, че използването на частното им богатство за публични цели оказва неоценимо влияние.

EFC настоява за европейски статут на благотворителните организации, за да може да се премахнат съществуващите в момента законови, финансови и административни пречки, които възпрепятстват прехвърлянето на средства между границите на държавите-членки в ЕС при осъществяването на благотворителни акции. В момента такова прехвърляне е възможно само в ограничена степен.

Сега броят на благотворителните организации в Европа се изчислява на 80 000, като всяка година той се увеличава с 15%. EFC изчислява, че 25 000 от тези фондации имат на разположение средства на обща стойност от 174 млрд. долара. Повечето фондации инвестират капиталите си на фондовия пазар и изразходват определена част от тях за благотворителни каузи.

ЕК вече усилено проучва възможността за въвеждане на европейски статут на благотворителните организации, защото счита, че с финансова помощ от тяхна страна може да се отбележи значителен напредък в такива области като науката и разработването на нови технологии.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *