Бленкфайн: Не може с икономии да се постига ръст на БВП

 
Според Бленкфайн: „не може с икономии да се постига ръст на БВП“ като „няма да бъде добре, ако лекарството убие пациента“.
Той допълни, че не може да бъде приложена нова програма от фискални стимули, заради последиците за баланса на правителството, като властите ще трябва да убедят пазара., че ще могат да се справят с дългосрочните си проблеми.
САЩ е изправен пред перспективата на повсеместни съкращения на публичните разходи в края на тази година, когато изтичат и данъчните улеснения, въведени от последните две президентски администрации.
Икономистите предупреждават, че ако политическата криза в Конгреса не бъде преодоляна, и не бъдат взети решения за ограничаване на икономиите и нови данъчни улеснения, САЩ може отново да влязат в рецесия в началото на следващата година.
Бленкфайн счита, че наличието на проблем с фискалния дефицит в САЩ е неоспоримо, но остава отворен въпросът как да бъде решен този проблем.
Инвестиционният банкер прогнозира, че световната икономика ще продължи да се забавя. Според него растежът в Европа е проблем и рискът от разпадане на еврозоната остава голям.
„Твърдото приземяване“ на Китай също представлява реална заплаха за световната икономика, тъй като делът на страната в глобалното търсене значително е нараснал през последните пет години, смята Бленкфайн.

Финанси

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *