Близките години критични за осигуряването на енергоресурси в света

Близките 10 години ще бъдат критични от гледна точка на осигуряването на енергийни ресурси, включително петрол, за световната икономика, заяви днес директорът на Международната агенция за енергия (МАЕ) Нобуо Танака, цитиран от АП и ИТАР-ТАСС.

Танака представи в Лондон поредния годишен доклад на МАЕ за перспективите на световния енергиен пазар. За да бъде избегната криза и недостиг на петрол в близките години, е необходимо още сега да се пристъпи към големи инвестиции в енергийни проекти, каза Танака.

Същевременно специалисти от агенцията съобщиха, че в момента състоянието на световния петролен пазар се определя все повече от бързо развиващите се Китай и Индия. В резултат на това към 2030 г. енергийните нужди на световната икономика ще нараснат с 55 процента в сравнение със сегашните, пише БТА.

Според доклада на МАЕ през 2030 г. цената за барел петрол ще бъде 108 долара, което, с отчитане на предстоящата инфлация, съответства на сегашна цена от 62 долара за барел. Независими специалисти обаче отбелязват, че тази прогноза е „твърде

оптимистична“, тъй като предполага значителен растеж на енергийния потенциал на световната икономика, включително увеличаване на петролния добив.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *