Близкият Изток отново вдига цената на петрола

Цената на петрола марка Brent се повиши след ракетните изпитания на Израел в района на Средиземно море. Инвеститорите отново се разтревожиха за ситуацията в Близкия изток.

По обед фючърсните контракти за Brent поскъпнаха със 73 цента до 115,06 долара за барел, а тези за американския индикативен сорт WTI се сключваха на цена от 10721 долара за барел, съобщава Reuters.

„Неопределеността е голяма и засилва опасенията за изостряне на конфликта в региона и избухване на война и извън границите на Сирия“, смята брокерът от Jefferies Bache, Кристофър Белю.

В същото време експортът от Либия не превишава 10 на сто от капацитета на страната., поради нападения на въоръжени групировки върху обекти на петролната инфраструктура.

След добрите данни за ръст на производствената активност в Китай и Европа, сега инвеститорите чакат излизането в петък на отчета за заетостта в САЩ. И разбира се по-конкретна информация за сроковете в, в които Федералният резерв ще започне съкращаването на стимулиращите програми.

Според мениджъра по продажбите на суровинни активи на Newedge Japan, Кен Хасегава цените на суровината ще останат в близки до сегашните диапазони, ако не стане внезапна промяна на ситуацията около Сирия. Пазарът чака също така подробности по плана на ФЕД за поетапното намаляване на изкупуването на държавните облигации, отбелязва още експерта.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *