Близо един випуск лекари напускат страната всяка година

Близо един випуск лекари напускат страната всяка година. Това съобщи председателят на Българския лекарски съюз д-р Венцислав Грозев по време на 23-я Симпозиум на централно и източноевропейските лекарски камари, който се провежда в София. 

Форумът е посветен на миграцията на медицинските кадри на континента. Не по-малко от 550 удостоверения за чужбина, без които те не могат да започнат работа или да специализират в чужбина издава съсловната организация всяка година. Със сигурност 350 – 400 лекари действително заминават зад граница с тези документи. Техният брой представлява 90% от новозавършилите.

В същото време лекарското съсловие в България застарява, отчете д-р Грозев. По данни на БЛС всеки трети практикуващ лекар е над 60-годишна възраст, а близо 55 на сто от медиците са навършили 55 години. Само 5 на сто са до 31 години, останалите са пенсионери.

Като основна причина за застаряването в нашата страна беше отчетена миграцията на младите специалисти в рамките на Европейския съюз. Все повече от тях споделят, че заминават в чужбина не само за по-високо заплащане, но и за да имат достъп до по-съвременни методи на лечение и придобиване на нови познания и умения. Като причина да изберат специализациите зад граница вместо у нас, те изтъкват и честата промяна в нормативната база.

Страната ни е изложена на риск до няколко години да изпадне в тотален недостиг на медицински специалисти. Вече има области в Северозападна България и Родопите, където анестезиолозите са по един-двама, няма детски хирурзи и неонатолози, педиатрите са малко, липсват съдебни медици, вирусолози, детски психиатри, инфекционисти и хематолози, информира в.Монитор.

По думите на д-р Венцислав Грозев все по-често младите лекари посочвали като причина за заминаването и отрицателното отношение на медиите, които все търсели недоказана вина на лекари.

Правото на личен живот е сериозно нарушено. Към момента лекар няма възможност да откаже лечение на пациент при определени обстоятелства, каквото право е предвидено в Европейските етични принципи, от които се ползват докторите в ЕС, каза д-р Венцислав Грозев и допълни, че такова право имали и лекарите в САЩ, Азия, Африка и Австралия.

По време на форума бяха припомнени данните на Световната банка, според които около 1,5 млрд. лв. доплащат пациентите директно за своето лечение под формата на избор на лекар и екип, даване пари на ръка, купуване на консумативи и лекарства за своя сметка. Около 3400 млрд. лв. е бюджетът на Националната здравноосигурителна каса от години заради ниския БВР, от който 4% се заделят за здравеопазване, а здравната вноска е само 8 на сто, беше отчетено още по време на форум

 

 

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *