Близо половината от фуражите са нелегални

Между 40 и 50 процента от фуражното производството на комбинирани фуражи в България е в сивата икономика. Това съобщи проф. Любомир Драганов, експерт от Съюза на производителите на комбинирани фуражи в България (СПКФБ).

Според официалната статистика през миналата година у нас са били произведени 850 000 тона. Броят на домашните животни в страната, обаче показва, че реалните количества са над 1,2 млн. т, пише вестник „Монитор“.

В полулегалните фирми няма гаранция за контрол на качеството и суровините се използват неефективно. Това при високите цени на зърното е нерентабилно, уточни професорът.

Високите цени на зърното през това лято доведоха до чувствително поскъпване на фуражите, каза председателят на СПКФБ проф. Христо Станчев. Ръстът на цените в сравнение с август 2006 г е от 21 до 36 процента.

Поскъпването е доста по-малко, отколкото при зърното, което е основната суровина за производство. Причината е, че повечето производители работят със зърно от старата реколта и с много ниска печалба, само и само за задържат клиентите си.

У нас разрешение за производство имат 149 предприятия, като една трета от тях са малки и произвеждат от 500 до 1000 т годишно. Само два от заводите имат капацитет между 20 000 и 40 000 т. До 1989 г. у нас се произвеждаха 4,5 млн. т, добави експертът.

Сегашните цени на комбинираните фуражи са при 380-400 лв. на тон за зърното, уточни проф. Станчев. Нарастването на цените на зърното у нас, и по света е не само заради сушата. Причината е увеличаващото се производство на етанол от зърнени култури.

В момента в България се наблюдава по-бързо нарастване на цените животинската продукция – месо, яйца, мляко и млечни продукти, отколкото на комбинираните фуражи. Това е резултат от слабия контрол.

Напр. килограм сирене се произвежда от 6 л мляко, което се изкупува по 0,40 лв./ л. Сиренето обаче вече се продава и над 6 лв. за кг, добави шефът на СПКФБ.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *