Близо 1 млн. лв дължат осъдени военни

Само 23 хил. от близо милион лева, дължими по осъдителни присъди, произнесени по повдигнати обвинения за нанесени материални щети, са възстановени за 2008-ма година.
Това заяви говорителят на Венно-окръжна прокуратура Пловив ст. лейт. Ангел Узунов, който представи отчета на дейността на военните магистрати за предходната година. Това съобщи Дарик.
700 хил. от тях дължи само един служител от системата на МВР, осъден за безстопанственост в поделение. Останалите суми са натрупани от документни измами, извършени от военнослужещи, които са представили невярна информация за адреса на постоянно местожителство и системно са получавали неправомерно пари за квартирни и пътни.
За 2008 година са разкрити 346 извършители на престъпления, което е с 34% повече в сравнение с 2007-ма година. Отчита се тенденция за ръст на досъдебните производства, но в същото време постепенно и трайно намаляване на разкритите престъпления, разследвани от Военно-окръжна прокуратура Пловдив. Според отчета, основните причини за това са непрекъснатото ограничаване на компетентността на военно-окръжните прокуратури, отмяната на донаборната служба, намаляването на числеността на армията. Това води и до чувствително намаляване на извършените престъпления, касаещи отклонение от военна служба. Значително е намалял и броят на оправдателните присъди, които за отчетения период са само 4.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *