Близо 10 хил. бежанци са потърсили убежище у нас от началото на годината

От началото на годината досега в центровете за бежанци у нас са потърсили закрила 9780 чужденци, каза пред БНР заместник-председателят на Агенцията за бежанците Васил Върбанов.

„Ако през януари са поискали закрила 1070, през юли са 1869 души, което е пиковият момент в историята на агенцията. Това показва, че с всеки изминал месец нараства броят на потърсилите закрила в нашите центрове“, посочи той.

По думите му след предприетите мерки през миналата година значително са се подобрили условията за живот в бежанските центрове.

Васил Върбанов уточни, че към момента са запълнени 67% от местата в центровете за мигранти.

Пред БНР директорът на транзитния център за бежанци в Пъстрогор Спасимир Петров каза, че капацитетът е 80% запълнен. „Можем да поемем до 300-320 места, но в екстремни ситуации можем да приемем и повече хора. Ако се увеличи броят на бежанците, ще се наложи допълнително наемане на персонал“, коментира той.

От началото на годината през границата са преминали над 5200 чужденци, търсещи закрила. Във вътрешността са заловени над 4200, т.е. над 9400 са влезли в България.

Нова бежанска вълна се очаква в Европа. На границата на Сирия и Турция има над 3 милиона бежанци. По данни на Върховния комисариат на бежанците към ООН 224 хиляди бежанци са преминали през Средиземно море от януари месец досега. Сърбияобяви, че очаква бежанци да залеят страната, а гръцкият премиер обяви, че ситуацията в страната е извън контрол.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *