Близо 10 хил. шофьори са карали пияни

Всеки втори пиян шофьор, който е бил заловен от КАТ от началото на годината, е карал на шише ракия или еквивалента му на друг изпит алкохол. Това показват данните на Пътна полиция, представени от директора й комисар Бойко Рановски. Според цифрите до 30 септември са били спипани близо 10 хил. шофьори, които са карали пияни. Половината от тях са имали концентрация на алкохол доста над 1,2 промила и са отишли на съд.

Медици от Спешна помощ коментираха, че показателите подсказват, че тези водачи са глътнали около бутилка концентрат, преди да седнат зад волана.

Всеки заловен от тях, дори и с по-малка концентрация, се е разделил с книжката си и с номера на колата си. Или по-точно 11 413 водачи са се оказали с автомобил на трупчета. 766 от тях са санкционирани заради каране след употреба на дрога.

Не е завидна и бройката на автоматично дерегистрираните коли заради забавяне в плащането на задължителната застраховка „Гражданска отговорност“. След последните промени в застрахователния кодекс и в Закона за движение по пътищата стана възможно дори без проверка на пътя тези коли да бъдат сваляни от отчет. Така от началото на годината от регистрите на КАТ са отписани 865 556 автомобила.

Едва 72 923 обаче са възстановили валидността на талоните си, като са заплатили доброволно „Гражданска отговорност“. Спрените на пътя за липса на задължителната застраховка пък са били 14 716, обясни комисар Рановски. Всички те са се сдобили с актове и наказателни постановления, а водачите им са се разделили с книжките до представянето на валидна полица пред органите на Пътна полиция.

По време на организиран семинар стана ясно и друга стряскаща статистика. Всеки трети, който е пострадал при катастрофа, остава трайно инвалид за целия си живот. Това са общо 3 хил. души от началото на годината. Те са част от черната статистика на КАТ за тежко пострадали, които са общо 9 хил, информира в.Монитор.

Това породи и дискусията дали пътната инфраструктура трябва да бъде подобрена. Оказва се, че в страната има множество шосета с обратен вираж, неправилно поставени знаци, както и опасни участъци, които ще бъдат обследвани от Пътна полиция. Данните ще бъдат предоставени на Агенция „Пътна инфраструктура“, за да бъдат взети мерки за отстраняването на проблеми.

 

 

 

 

financebg.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *