Близо 134 млн. евро за лозаро-винарския сектор от 2019 г.

Близо 134 млн. евро ще бъде общият бюджет на европейската лозаро-винарска програма в България в периода между 2019 и 2023 г. Средствата ще бъдат разпределени между четири схеми – за преструктуриране на лозя, застраховка на продукция, инвестиции във винарски предприятия и популяризиране на продукти.

Проектът на новата програма, който беше утвърден от земеделското министерство в първите дни на март, предстои да бъде изпратен в Брюксел. Сумата, до която секторът ще има достъп в следващите четири години, е сходна с настоящата програма, която приключва през 2018 г.

Средства за застраховки

След като в предходната лозаро-винарска програма нямаше отделен ресурс за застраховане на реколта, тази схема за подпомагане ще бъде стартирана отново от 2019 г. За периода до 2023 г. по нея са отделени 5 млн. евро, като целта е да бъде защитена от рискове поне 5% от площта на лозовите масиви в страната.

Разписаните правила предвиждат да се покриват 80% от разходите за застрахователните премии срещу загуби от неблагоприятни климатични условия като слана, бури, градушка, заледяване, проливен дъжд, суша. За друг тип природни бедствия по програмата ще може да бъдат финансирани 50% от застрахователна премия. Толкова ще е подпомагането и за застраховка на реколтата срещу загуби, причинени от животни, болести по растенията и др., е посочено още в програмата.

Най-много средства за преструктуриране на лози и преработка

В следващата лозаро-винарска програма земеделското министерство предвижда отново да има най-много средства по схемата за преструктуриране и конверсия на винени лозя, която позволява с европейско финансиране да бъдат подменяни насаждения в страната. От общо заложените 133.8 млн. евро за цялата програма над половината средства ще отидат за тази цел – 76.31 млн. евро. Схемата, по която имаше финансиране и при предходните две програми за сектора, цели да подмени поне 8% от общите лозови насаждения в страната, като поне в половината от тях трябва да се приложат и техники за по-добро управление. Така според програмата през периода до 2023 г. кандидатите ще могат да получат до 3 млн. лв. подпомагане по схемата.

С по-голям бюджет е и схемата за инвестиции в предприятия от винарския сектор. За целта са заделени 42.5 млн. евро за периода на програмата, които могат да бъдат ползвани за закупуване на машини и оборудване за преработка. В програмата е заложено по схемата да бъдат подпомогнати минимум 60 проекта при общо 260 винарски компании в страната. Заложена е максимална сума за един проект от 600 хил. евро, а най-голям приоритет ще имат предложенията, внедряващи системи за енергийна ефективност, се вижда от проекта на програмата.

10 млн. евро за реклама на външни пазари

Действащата и при предходната програма схема за популяризиране на вина на външни за ЕС пазари ще продължи и в периода между 2019 и 2023 г. За целта ще бъдат отделени 10 млн. евро. Вината ще могат да бъдат рекламирани на целеви пазари, смятани за перспективни за повишаване на износа, сред които са Китай, Япония, Виетнам, Сингапур, Тайланд, Малайзия. В групата от 15 държави попадат още Русия, Беларус, САЩ, Бразилия, Мексико и др.

По тази схема ще може да бъде отпускано финансиране от максимум 4 млн. лв., ако кандидатът е професионална организация, или 1 млн. лв., ако става дума за дружество. Средствата могат да бъдат използвани за рекламни акции, участия в изложения, провеждане на презентации, дегустации и др., информира в.Капитал.

Лозаро-винарските програми на ЕС са сред т.нар. тематични програми за подпомагане на определени отрасли, свързани с общата организация на пазарите на селскостопански продукти. В своята програма всяка държава може да избира измежду предварително заложени схеми за подпомагане. Така например за периода след 2019 г. има още четири схеми, които е възможно да се прилагат, но не са избрани от България – инвестиции в иновации, взаимоспомагателни фондове, дестилация на вторични продукти.

 

 

financebg.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *