Близо 250 международни паспорта са взети заради неплатени данъци

Задграничните паспорти на български граждани, които имат неплатени данъци, осигуровки и глоби в големи размери могат да бъдат отнети от НАП.  Само за първите няколко месеца на 2010 г.  данъчните са ощетили 247 документа за пътуване в чужбина. Мярката на приходната агенция е част от законовите възможности, които се прилагат срещу длъжници, които не са си платили в срок задълженията към бюджета. Отнемането на задграничния паспорт се прави само тогава, когато гражданинът не прави нищо за уреждане на дълга си и отказва да влезе в контакт с приходните инспектори, уточняват от НАП. Мярката цели да ограничи възможностите за напускане на страната на хора с неуредени дългове. От тази година обаче към освен дълговете от данъци и осигуровки, вече се добавят и неплатените глоби към КАТ и други държавни институции.За да не си развалите почивката, от НАП припомниха случай от миналата година, при който младоженец бе върнат от софийското летище заради неплатени данъци.
Освен отнемането на задгранични паспорти, публичните изпълнители могат за запорират банкови сметки, заплатата на длъжника или колата му. Възможно е за големи дългове към бюджета да се стигне до възбрана на недвижим имот или дори до продажба на имуществото на физически лица и фирми, когато не се плащат дължимите данъци и осигуровки.

Тези мерки се прилагат само в краен случай, когато длъжникът отказва да обсъди с НАП различните възможности за плащане, казват още от приходното ведомство. Данъчните съветват всеки гражданин или представител на фирма, който има временни финансови затруднения при плащането на данъци и осигуровки, незабавно да се свърже с НАП. Има няколко възможности за договаряне плащането да стане на части. Това са например разсрочването или отсрочването на дълга или по-актуалното по време на кризата разрешение за неотложно плащане. При него банковата сметка на длъжника се запорира, но от нея всеки месец се изтегля само определен процент – например между 10 и 20%, които отиват за плащане на дълга. Останалите пари остават на разположение на дружеството, за да може то да осъществява търговската си дейност и да не се допусне фалит.

pari.bg
Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *