Блокада по границите заради стачка на спедитори

Спедиторските фирми, които имат офиси на територията на граничния пункт „Капитан Андреево“, са спрели работа. Граничният пункт „Калотина“ е блокиран.По този начин фирмите протестират срещу решението на Министерския съвет, тяхната дейност да бъде изнесена извън пунктовете, съобщи БНР.

На ГП „Капитан Андреево“ трафикът и в двете посоки – България-Турция и Турция-България, е нормален, няма образувани опашки от чакащи ТИР-ове.Граничният пункт „Калотина“ обаче беше блокиран от колона тежкотоварни камиони заради стачка на спедиторски компании. Очаква се спедиторите на“Лесово“също да преустановят работа.

Спедиторските фирми обявиха протест срещу забраната за достъп до граничните пунктове, която влезе в сила в началото на месеца.От началото на ноември те нямат право да осъществяват спедиторскадейност вътре в пунктовете.

Промяната в наредбата е във връзка с изискването митническите декларации на камионите да се подават предварителнопо електронен път.Така необходимостта от присъствието на спедиторските фирми на граничните пунктове отпада.

Спедиторите настояват, че има нужда от влизане на пунктовете, тъй като голяма част от шофьорите иматпропуски в документациятаи се налага отстраняването им като влязат на територията на пункта.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *