Блокирани пътища и селища без ток заради снега

Трите ТИР-а, които бяха изтеглени през деня на км 27 на АМ „Хемус” посока към София, не са изпълнили разпореждането да изчакат и километър по-надолу отново се завъртат и препречват пътя. Причината е, че не са оборудвани с подходящи гуми. Това налага временно спиране на движението на всички МПС, за да може тежката техника да отстрани камионите от магистралата. 4 хил. коли са блокирани пред първия тунел на Витиня на АМ „Хемус“, информира ТВ Седем. Движението по автомагистрала „Хемус“ от Ботевград за столицата е спряно заради обилни снеговалежи. Най-проблемна остава обстановката на „Витиня“, стотици коли са изтеглени от там. Това съобщи главен комисар Николай Николов, директор ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“. Наложи се да насочим техника за почистване от АМ „Тракия”, за да освободим пътя. Надявам се до час и половина-два автомобилите вече да се движат свободно, каза главен комисар Николов, който ще посети участъка.  Работи се непрекъснато въпреки усложнените метеорологични условия. Десетки са хората, които сме откарали до болници за хемодиализа, каза той. Около 4 000 трафопоста останаха без ток на територията, обслужвана от ЧЕЗ. Това са една пета от трафопостовете, съобщи Божидар Гатев, директор „Експлоатация и поддържане” в ЧЕЗ България.  Целият персонал на електроразпределителното дружество работи непрекъснато от снощи. По думите му – в електрозахранването в Западна България има сериозни проблеми заради мокрия сняг и силния вятър. Проблемите са най-често във високите части на планините, но електропроводите, които тръгват от равнината и се качват, изключват и трябва да се намерят повредените участъци, за да захраним потребителите. Положението в момента е критично, каза той.Към 15 часа е възстановено електрозахранването на 2 100 трафопоста на територията, обслужвана от ЧЕЗ, съобщи Гатев. Без ток в момента са 1900 трафопоста. Проблемни райони са Роман, Враца, Троян, Тетевен, Луковит, Априлци, Берковица, Благоевград, Симитли, Ботевград, Етрополе, Самоков, Кюстендил. От около час без ток е курортът Боровец заради авария. Всички екипи продължават работа за отстраняване на авариите.
Близо 90 селища в Южна България са без ток. Сред тях няма големи населени места, съобщиха от EVN. Заради натрупал сняг и паднали дървета прекъсване на захранването има по мрежата за средно напрежение в някои от селата около Асеновград, както и в промишлената зона на града. Прекъсване на тока има и в районите на Рудозем, Бачково, Нареченски бани, и село Момчиловци.
В община Асеновград без ток са: с. Мостово, Гълъбово, Руен и Лясково, а в община Куклен – всички планински села на община „Родопи“. Дружеството има проблеми още в Девин, Чепеларе, Ардино, Златоград, в района на Смолян, без града.
От часове няма ток във вилно селище „Малина“ и в с. Стойките. Не работят и част от лифтовете в курорта Пампорово, предаде БНР. Над 100 села в Габровско са без ток заради повреда по мрежата за средно напрежение, причинена от обилния мокър сняг. Пътищата в областта са заснежени, но проходими.
Обилният снеговалеж продължава близо 20 часа. Tок няма и в курортния комплекс Узана, и на връх Шипка. Поради липса на електрозахранване, помпените станции не работят и се налага ограничаване на водоподаването в населените места без ток. Силно затруднено е движението на автобусите по междуградските линии, както и зареждането на селата във високата част на планината с хранителни продукти. Пътят за Узана не е почистен.
Оранжев код е оявен за 6 области в страната.    В областите София град, София област, Врачанска, Великотърновска, Габровска, Ловешка оранжевият код е обявен заради сняг и поледица. В други 15 области от страната е обявен жълт код заради обилен валеж, сняг и поледица. Без предупреждения са само областите Видин, Кюстендил, Благоевград, Бургас, Варна и Добрич. Обстановката след вчерашните проливни дъждове в Кърджалийско е нормализирана. Над 90 процента от пораженията и наводненията са отстранени, заяви началникът на ОУ „Пожарна безопасност и защита на населението“ комисар Христо Тодоров. Нивата  на двата преливащи ясозира – в селата Груево и Македонци,  нормализирани.
Състояние на проходите: – „Златишки проход” – път ІІ-37 Етрополе-Златица е затворен за МПС. -„Твърдишки проход” – път ІІІ-662 Твърдица-Елена затворен за МПС. – ,,Върбишки проход” – затворен за МПС. – „Дюлински проход” – път ІІІ-906 забранено е движението на товарни МПС. Обходни маршрути: път І-9 Варна – Обзор – Слънчев бряг или Ришки проход. – проход „Айтоски проход” – път ІІІ-208 Провадия-Айтос забранено е движението на МПС над 20 т. през стоманен мост на р. Казан дере. – проход „Шипка” – път І-5 /Е-85/ забранено е движението на МПС над 10 т. – срок до 31.03.2012 г. – проход „Вратник” – затворен за МПС /път ІІІ-53 Сливен-Елена/. – проход „Петрохан” – Затворен за всички МПС. – проход „Троянски проход ” – затворен за всички МПС. – проход „Превала”, „Пампорово”, „Рожен” и „Печинско” – всички МПС да се движат с вериги, а товарните без ремаркета и полуремаркета. – проход „Република”- всички товарни МПС да се движат с вериги. – проход „Папазчаир”- всички товарни МПС да се движат с вериги и без ремаркета и полуремаркета.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *