Блокчейн за бизнеса

Блокчейн все още е едно от онези модерни неща, които малко хора разбират, но много искат да ползват или поне да подхвърлят в разговор, за да звучат в крак с времето.Блокчейн за бизнеса.

Резултат с изображение за блокчейн

Славата на термина идва основно от криптовалутите като bitcoin и ethereum, но всъщност технологията е много повече от това. Най-общо казано, тя дава възможност за децентрализирани решения в почти всеки сегмент – например една производствена линия да не минава просто от точка А до точка Б, където, ако нещо се случи, цялото производство да спре. Вместо това блокчейн преминава през множество точки, които трябва да откажат по едно и също време, за да се провали целият процес. Дори да е млада технология, обществото около блокчейн се развива непрекъснато и бизнесите все по-често търсят решения, базирани върху нея. Една българска компания, LimeChain, работи именно върху това – да доставя тези решения.

„LimeChain разработва блокчейн решения и консултира клиенти относно това как най-добре могат да използват технологията, за да подобрят своя бизнес“, казва Николай Тодоров, изпълнителен директор на компанията. Тя е основана от него и още трима млади предприемачи през септември 2017 г., по време на най-големия бум на криптовалутите и в момент, в който блокчейн започна да навлиза в по-широки среди. „Блокчейн дава възможност за добавяне на нови бизнес модели, подобряване на ефективността и комуникацията на клиентите, с които работим“, добавя Тодоров.

Тодоров признава, че в момента блокчейн обществото е в собствен балон – малко хора извън него разбират какво точно прави технологията. Сравнява състоянието на блокчейн индустрията с интернета в началото на 90-те години – всички знаят, че може да бъде нещо голямо, но ограничен брой хора осъзнават пълния потенциал.

„Това, което прави блокчейн, накратко е децентрализиран дневник на записи, който може да означава всичко“, казва Тодоров. „В най-типичния случай във финансовата индустрия това означава една транзакция да премине от точка А до точка Б. В случая на наши клиенти от Великобритания, които се занимават с органични зеленчуци, този дневник означава да се проследи животът на един зеленчук от зародиша му, през складове до магазини. Със сензори се проследява температурата, където е стоял, дали е бил пръскан с нитрати и т.н., така че техните клиенти да са сигурни, че купуват истинска органична стока.“

Едва в началото

LimeChain е едва в началото на развитието си, като това важи и за цялата технология и всички техни конкуренти. Основана преди по-малко от година, LimeChain няма голяма конкуренция в България или дори на Балканите. Още първите клиенти на фирмата са и две от най-големите ICO (монетни предлагания чрез блокчейн) проекти в България до този момент – компанията за децентрализирана продажба на имоти Propy, както и Lockchain (вече Locktrip), компания за наем на хотелски стаи без комисиона, създадена от Христо Тенчев и Никола Александров.

Компанията е финансирана изцяло със средства на четиримата съоснователи – Николай Тодоров, Кристиан Веселинов, Владислав Иванов и Георги Спасов. Тодоров се гордее с този факт. Преди LimeChain той работи в стартъп екосистемата и е част от две компании – Kanbanize и Swip, като по това време вижда, че повечето стартъпи имат проблем – не успяват да излязат на печалба и постоянно разчитат на следващото финансиране. Идеята на LimeChain е да може винаги да се самоиздържа. Фирмата оперира чрез дружеството „Лайм лабс“. За момента имат 20 служители, като краткосрочната цел е до края на годината те да станат 25.

Макар и млада, LimeChain вече има три направления, в които иска да се развива. На първо място е бизнесът с услуги. На второ са оригиналните продукти на компанията – основно те са насочени към IT разработчици, които да могат по-лесно да навлязат в блокчейн индустрията, където има дори по-голям глад за таланти, отколкото в общото звено, информира capital.bg.

Третият и най-амбициозен проект на LimeChain е академията, която носи името LimeAcademy. Тя ще започне през октомври, като първоначално в нея ще се включат 15 души, които имат поне година и половина опит като разработчици. „Искаме да направим от тези хора не просто разработчици, а блокчейн разработчици. Да могат да навлязат в индустрията, без значение дали след това ще работят при нас или не“, казва Тодоров. „Преди всичко искаме да създадем система, да има нужния човешки ресурс от хора, които да работят върху блокчейн в България, за да може след това да мислим от търговска и бизнес гледна точка.“

Със скоростта на веригата

LimeChain се развива на бързи обороти, като на практика компанията няма друг избор – самата технология е в онзи момент от съществуването си, в който се развива бързо, но и нефокусирано. От началото на съществуването си досега фирмата е работила по над 20 проекта, като в момента действащите са пет. На проектите рядко се слага край, след като се направи търсеното решение, и в повечето случаи LimeChain се занимава и с поддръжката им.

На фирмата рядко се налага да търси клиенти, защото за момента на пазара има много по-голямо търсене на блокчейн услуги, отколкото предлагане. „Преди година, когато се появихме, бяхме може би единствената такава компания на Балканите. Сега имаме конкуренция, но в световен мащаб“, казва Тодоров. Той добавя, че вече се вижда апетитът на по-големите компании в IT сектора да започнат да предлагат блокчейн услуги.

Младата блокчейн индустрия все още обаче има много проблеми за изчистване. Основният от тях е непълното разбиране на технологията. За LimeChain този проблем е сравнително малък, защото, както казва Тодоров, повечето клиенти, които търсят компанията, са наясно с това какво може технологията. Той добавя, че въпреки огромния потенциал на блокчейн технологията не е решение на всички проблеми. „Ако блокчейн е по-добрият вариант, това е очевидно. Принципът е, че ако можеш да премахнеш трета страна, която взима много пари или време, е по-добре да използваш блокчейн“, казва Тодоров. „Ако трябва да убеждаваме някого, че блокчейн решението е по-добро от традиционните подходи, може би блокчейн не е толкова добър вариант.“

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *