БЛС предлага здравните пакети да влязат в сила от 2017 г., а не от догодина

Софийската лекарска колегия предложи основният и допълнителен здравен пакет да влязат в сила от 2017 г., или най-рано в средата на 2016 г., тъй като не е готова нормативната база за тяхното действие. Това стана на провеждащия се 64-и извънреден лекарски събор в Равда, предава БНР.

В декларация делегатите се обявяват против включването в закона за бюджета на Здравната каса на промени за здравното осигуряване, с които се прекратява договорното начало между касата и Лекарския съюз.

Има опасения, че може да се стигне до хаос в спешните отделения, ако основният и допълнителният пакет започнат да действат от 1 януари 2016 г.

Припомняме, че приетите промени в Закона за здравното осигуряване здравните услуги, които се плащат от Националната здравноосигурителна каса, бяха разделени на два пакета – основен и допълнителен. Предвижда се те да се определят с наредба на министъра на здравеопазването, която ще може да се актуализира веднъж годишно, в срок до 31-ви октомври на съответната година.

В по-голямата част пакетите се приемат, забележки има в частта по изнасяне от болничната в извънболничната помощ, коментира председателят на лекарския съюз д-р Венцислав Грозев преди седмица.

Хубаво беше да се разделят пакетите, ако предварително е налице демонополизация на НЗОК, защото сега нямаме пазар на здравни услуги, посочи по повод пакетите проф. Цекомир Воденичаров, национален консултант по обществено здраве и експерт по здравен мениджмънт. Той вижда опасност разделянето на два пакета да внесе допълнително напрежение в системата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *