Блумбърг е готов да даде 1 млрд. долара, за да се бори като независим кандидат за президент

Майкъл Блумбърг може да се яви като независим кандидат на президентските избори в Съединените щати през ноември, пише днес вестник „Ню Йорк таймс“, цитиран от Ройтерс и ТАСС. Милиардерът, бивш кмет на Ню Йорк, е поръчал на свои сътрудници да съставят планове за независима кампания.

73-годишният Блумбърг изразил готовност да похарчи за целта най-малко 1 милиард долара собствени пари. Магнатът все още не е взел твърдо решение по въпроса, като ще мисли до края на март.

Блумбърг вероятно ще реши, когато разбере кои ще са потенциалните кандидати на двете водещи партии в Съединените щати и прецени какви шансове би имал. Той възнамерява да се включи в надпреварата, ако Републиканската партия номинира консервативен хардлайнер като Доналд Тръмп или Тед Круз, а Демократическата – социалиста Бърни Сандърс.

Блумбърг не изключва възможността да се кандидатира и ако демократите се спрат на Хилари Клинтън, но в случай че тя бъде отслабена от Сандърс. Безспорен фаворит при демократите е Клинтън. В републиканския лагер води Тръмп.
Двете основни партии в САЩ трябва да определят официално своите кандидати на конгреси през юли. Очаква се обаче те на практика да станат ясни много по-рано.

Майкъл Блумбърг и преди е обмислял да се кандидатира за президент на САЩ. Той се самоопределя като независим. Любопитното е, че до 2001 г. Блумбърг е подкрепял демократите, а оттогава до 2007 г. – републиканците.

Милиардерът беше кмет на Ню Йорк – най-многолюдния град в Съединените щати – през периода 2002-2013 гадина. До момента независим кандидат, не е печелил президентски избори в САЩ.

Евентуалното включване в надпреварата на силен кандидат като Блумбърг обаче вероятно ще направи изхода от борбата още по-неясен, особено в традиционно колебаещи се щати, отбелязва „Ню Йорк таймс“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *